Времето не стигна на депутатите да гласуват двата приоритетни проекта за модернизация на армията, предложени с решение на Министерския съвет. Дебатите ще продължат и утре в пленарната зала.

Единият проект е за закупуване на основна бойна техника. Правителството предвижда това да стане на два етапа, като през първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - на системи и допълнително оборудване, както и за обучение на състава. Времевият интервал за реализация е 12 години, прогнозната цена е около 1,464 млрд. лв. с ДДС.

Другият - за нов тип боен самолет, предвижда придобиването на 16 нови бойни самолета на два етапа. Заложено е през първия етап да бъдат закупени не по-малко от осем изтребителя, за около 1,8 млрд. лв. с ДДС. Сумата е и за наземно обслужване, обучение на състава, тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка.

Като цяло, пленарната зала подкрепи Министерството на отбраната за стартирането на проектите за модернизация на армията.

Представителят на "Атака" Десислав Чукалов, част от Обединени патриоти, отбеляза, че не са против модернизацията на армията и настоя, ако тръгнем да правим разход за три милиарда лева, да не се ограничаваме само със страни от НАТО и ЕС, защото не е изгодно за България. По думите му, тези пари трябва да бъдат изхарчени точно за най-оптималното решение - цена-качество.

Колегата му от групата Славчо Атанасов /ВМРО/ не се съгласи и обясни, че сме член на НАТО и в момента не можем да гарантираме националната си сигурност, затова армията трябва да бъде превъоръжена, иначе се превръщаме в апетитно парче територия. Той даде за пример балкански държави като Гърция с 210 хиляди армия, която се модернизира, Сърбия - 120 хиляди, Румъния - близо 200 000. Какво правим, г-н Чукалов, с около 25 хиляди души, попита той депутата от "Атака".

Подкрепи го Владимир Тошев от ГЕРБ с въпроса как точно руснаците могат да ни осигурят техника, съвместима със стандартите на НАТО.

Не записахме, че самолетът трябва да е многоцелеви, посочи пропуск в проекта Кольо Милев от БСП. Притесненията на левицата били дали това, което днес се гласува, ще стане на практика, тъй като времевият интервал е дълъг. Групата на социалистите като цяло, въпреки възраженията си, застава зад проектите.

Пламен Манушев /ГЕРБ/ отбеляза, че през 2004 г. е направен стратегически преглед на отбраната като до 2010 г. БА е трябвало изцяло да е превъоръжена - всички видове войски.

Председателят на комисията по отбрана Константин Попов подчерта, че дебатът не е колко и какви самолети, бойни машини трябва да бъдат купени. Тук, в залата, трябва да вземем важно решение дали армията заслужава да бъде модернизирана, да бъдат инвестирани средства в отбраната, 30 години не е купувано нищо ново за БА, изтъкна той.

Отбраната, напомни Попов, осигурява инвестиции, работни места, при криза се обръщаме към армията. Той призова депутатите да натиснат зеления бутон /"за"/, а останалите два да бъдат забравени.