За всички е ясно, че президентът гледа на Изток, че той саботираше процеса за модернизация на армията в България, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вчера между него и Румен Радев избухна поредният задочен спор. Според депутата предложеното от президентството становище на КСНС е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО.

От "Дондуков 2" определиха твърденията на Цветанов като манипулативни и публикуваха работната версия на становището. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отрече  да е имало такова нещо и намекна, че Цветанов може да бъде осъден за такива думи.

"Ако направите съпоставка с проекта, който беше прочетен от президента, и становището, пуснато по-късно, ще видите, че те говорят за позиция, която кореспондира с тази на Русия", коментира обаче тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ пред bTV.

"Реакцията, както моята, така и тази на министъра на външните работи, беше спонтанна. Всички, които бяха там от президентството, усетиха, че са направили голям гаф", каза още той.

На въпрос дали страната ни е била уведомена предварително за атаките на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, Цветанов отговори, че сме били уведомени.

По повод критиките на вицепрезидента Илияна Йотова, че само ругае президента, той отговори, че ще продължи да го прави, ако Радев се отклонява от единствения ход за перспектива и развитие за България.

"Моята работа като народен представител е да изразявам мнение и да отстоявам евроатлантическите ценности. Аз никога не съм приклякал, за да целувам ръка на представители на чужди вероизповедания", коментира Цветанов, визирайки празненствата за 3 март с участието на руския патриарх Кирил.

Той припомни и репортажи за Радев, които бяха направени в началото на президентската компания, според които той е финансиран от социално слаби лица.

"Това е мрежа за тъмно финансиране на кампанията, която действително трябва да бъде осветлена и да видим на каква база БСП за взели решението да номинират Радев за президент. Не остават съмнения, че той е зависим от други държави", категоричен е Цветанов.

По повод вътрешните различия по темата Русия, Цветанов коментира, че не е много редно и удачно Волен Сидеров да празнува рождения си ден в Крим.

"Въпреки тези различия, ние правим това, което е полезно за страната ни и не се отклоняваме от европейския курс", допълни Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира, че той подкрепя изцяло действията на българските институции, но въпреки това докато няма осъдителна присъда кметът на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчева е с презумпцията за невинност.

"Не съм запознат с детайлите около планирането и реализацията. Може би, гледайки отстрани, действително би могло да се предприемат действия, които да защитят достойнството на този човек", коментира Цветанов показния арест.

"Този корупционен случай е много ясен знак, че държавата ще бъде безкомпромисна", каза още той.