Пленарната зала отхвърли предложението на "БСП за България" младите хора до 26 години да бъдат освободени от плащане на ДОД, който се гласува на второ четене. Не беше прието и искането за въвеждане на необлагаем минимум до 504 лева. Текстовете изобщо не бяха допуснати до обсъждане и гласуване, тъй като според бюджетната комисия предложението е недопустимо. Това стана с 96 гласа на депутатите от ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ, а "за" разглеждането на текстовете се обявиха 56 депутати.

Отказът на пленарната зала не попречи на социалистите да спорят с групите, които бяха категорично против подобно данъчно облекчение - ДБ, ГЕРБ и ПП.

Спорът в залата изправи безплатните учебници и безплатните оръжия за Украйна едни срещу други. А след разправията Корнелия Нинова направи декларация от трибуната, в която попита какво се е случило, че до вчера депутатите подкрепяли социалните мерки на БСП, а днес дори не се допуска залата да обсъди и гласува текстовете.

Основният аргумент на противниците на предложенията на БСП беше, че няма нищо безплатно в държавата, младите трябва да се дисциплинират с плащане на данъци, а не да се освобождават, а социалистите бъркат помощи с данъци. От БСП контрираха, че ПП и ДБ претендират, че са младите и модерните, а са против освобождаването на младежите от данъци, което е и стъпка в посока на овладяването на демографската криза.

Първи срещу освобождаването на младежите от данъци и срещу безплатни учебници, които вчера все пак бяха гласувани, се обявиха от "Демократична България". Елисавета Белобрадова от ДБ поиска да се направи първо стратегия за демографията и припомни, че няма нищо безплатно.

"Да не раздаваме безплатни учебници през 2023 г., когато те могат да бъдат електронни", провокира Белобрадова социалистите, които бяха вносителите на решението на НС учениците до 12 клас да получават безплатно учебните си пособия.

"Как има безплатно оръжие за Украйна, а няма безплатни учебници за българските деца?", отвърна й Георги Свиленски.

"ДБ, като са модерни и млади, отхвърляте нещо, което е работещо предложение в половин Европа", опонира и Иван Ченчев по повод неприетото освобождаване от данъци. "Това не е просто въпрос за младите хора. Това е въпрос и на демография", каза той и дори призова да се създаде агенция или комисия, която да се занимава с демографската криза, независимо дали има работещ парламент, или не. "Не" на ДБ и на техните безплатни оръжия", възкликна още социалистът.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" захапа БСП, че бранели младите хора, а ги прогонвали от редиците си, като посочи за пример изключения Явор Божанков. Митев напомни още, че от БСП са игнорирали и младежката си организация, която беше срещу връщането на хартиената бюлетина. не беше хартиената бюлетина, беше безпратното оръжие. до 26 да не плащат данък

"Вие имате един човек под 30 години и го изгонихте. Защо изгонихте младите хора от вашата организация? От какво да се лиши България, когато даде тези 200 милиона? Младите хора не ви подкрепят, защото подкрепяте войната, а те са против нея", заяви Искрен Митев.

"Искрене, първо никой не е изгонил Божанков. В тази работа политиката си има правила. Второ, той е на 32 години", репликира Ченчев, а Свиленски напомни, че първото решение в този парламент е било не хартиената бюлетина, а безплатното оръжие за Украйна.

В спора се включиха и депутатите от ГЕРБ, които застанаха на позицията на ПП и ДБ.

"Изисква се от мен голяма широта да мисля за данъчна политика от хора, които ме облагаха с ергенски данък и като човек с три деца по времето на Луканов знам, че когато БСП заговори за безплатни неща, започвам да се плаша", реагира Любен Дилов. Той се възпротиви на освобождаването на младежите до 26 г. от ДОД "от възпитателна гледна точка", защото това ги дисциплинирало.

"Не мисля, че българите имат висока данъчна култура. В Европа няма разказ "Андрешко", в България има", каза депутатът от ГЕРБ.

"Никой не е казал, че оръжието за Украйна е безплатно, това е акт, мнозинството българи, представени в тази зала, искаха този ход и го подкрепиха, като част от европейската цивилизация", опонира той на Свиленски.

"Те не правят разлика между помощи и данъци", включи се в дебатите Тома Биков. "Когато премахнеш или намалиш данъците, няма да има пари за данъци", напомни той на социалистите. От ГЕРБ напомниха на БСП, че левите никога не предлагат намаляване на данъци.

Последва отхвърлянето на възможността текстовете изобщо да се дискутират и гласуват, който провокира Корнелия Нинова да направи декларация от трибуната.

"Странен ден е днес, много шокови неща се чуха тук. Първо, от ГЕРБ казаха, че нямаме демографска криза и няма драма. от ДБ пък искат да правим анализ тепърва за състоянието на демографията. Намерих информация за 43 броя анализи, ако се поровя още, сигурно ще стигнат до 100", заяви Нинова от трибуната.

"30 и повече години правим анализи и стратегии за демографската криза и сега още един, за да установим, че все по-бързо изчезваме като народ. ПП, които добър ден да ти кажат, ние сме младите, новото поколение и готините, но днес не искаме да си говорим за младежката политика. Как така до вчера имахме съгласие по мерките, а днес дори не се допуска този въпрос да се коментира?", попита соцлидерката.

Тя упрекна формациите в НС, че с процедурни хватки пренебрегат младежката политика. "Това е разговор за бъдещето, не за миналото. Помислете какво направихте днес. Ние тези предложения сме ги внесли по удължителния закон между първо и второ четене. Това, че днес затворихте темата, не означава, че я затваряте изобщо", заяви Нинова с предупреждение, че текстовете отново ще влязат с обсъждането на бюджета.