До средата на януари се очакват офертите по новата обществена поръчка за медицински хеликоптери, пусната от ръководителя на проекта за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) в България Георги Гвоздейков, съобщиха от "Продължаваме промяната".

Днес Гвоздейков алармира за погрешни внушения във връзка с процедурата.

Предметът на поръчката е предоставяне на "Сух лизинг" на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух (хеликоптер), осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ с хеликоптер (HEMS) и свързаните с експлоатацията му услуги:

· Обучение на летателния състав (до 6 пилоти);

· Обучение на 1 (един) служител за работа с медицинското оборудване на хеликоптера;

· Обучение на до 2 (двама) служители за извършване на техническо обслужване на хеликоптера;

· Предоставяне на пълен комплект ръководства по експлоатация за летателно опериране и техническа поддръжка;

· Необходимата застраховка за експлоатирането на ВС.

"Знам, че това е от спешна необходимост за хората, и няма да отстъпя и крачка назад. Въпреки заплахите и забраните, продължаваме напред, докато осигурим медицински хеликоптер в България", коментира още Гвоздейков.

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Затова в края на управленския си мандат кабинетът "Петков" създаде дружество "Хели Мед Сървиз" ЕАД с приоритет да осигури медицински хеликоптери, посочват от ПП.

"Продължаваме Промяната" призоваваме да не се правят опити за саботаж в търсенето на работещи решения на проекта, който е отлаган години наред заради политическо бездействие, съобщават още от партията.

В края на миналия месец от МЗ обявиха, че сформират работна група, която да разгледа отново параметрите на прекратената обществена поръчка за закупуване на общо 6 медицински хеликоптери. 

Посочената причина за прекратяването беше предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс.