Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера - само 4 месеца, след като я обяви, съобщи БНР.

Причината е, че единственият кандидат с оферта да достави въздушни линейки е поискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лева определения от държавата бюджет без ДДС.

Решението за прекратяване на поръчката е подписано от заместник-министър Тома Томов в средата на миналата седмица, става ясно от сайта на регистъра на обществените поръчки.

През лятото правителството на Кирил Петков обяви, че поръчва шест хеликоптера за нуждите на спешната помощ у нас.

Обществената поръчка предвиждаше доставка на летателните средства, оборудване, апаратура и обучение на инженери и пилоти. Стойността ѝ според документите, публикувани от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лева без ДДС, което означава около 16,5 милиона лева на хеликоптер и около 3,5 милиона лева общ разход за доставката.

Офертата на единствения кандидат - Leonardo S.p.A, предвижда по-висока цена за хеликоптер и така сумата, която се получава за шестте хеликоптера и доставянето им излиза над 123 милиона лева без ДДС.

Въз основа на това комисия от експерти от здравното министерство, МВР и военното министерство е предложила отстраняване на този кандидат от процедурата.

Покупката на хеликоптери е част от проект за въздушна спешна помощ, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост. През юли беше създадено дружество, което да извършва тази дейност, а първият хеликоптер трябваше да е наличен догодина.