Трудовата експлоатация има още по-големи мащаби и трябва да се разглежда все по-сериозно. Виждаме нарастване на този феномен през последните години, съобщи Даян Шмит, координатор за борба с трафика на хора на Европейския съюз, по време националната конференция на тема "Превенция и борба с трафика на хора: добри практики и устойчиви решения" в София.

Преди два дни бяха представени данните от 2022 г. от Евростат, посочи Шмит. Броят на регистрираните жертви на трафик на хора се увеличава - от седем хиляди на година до 10 хил. души, каза тя и добави, че има много неустановени жертви.

В България 80% от жертвите са деца. Трябва да положим максимални усилия да предотвратим трафика на деца, коментира Шмит.

Нивото на сексуална експлоатация и трудова експлоатация за първи път е на едно ниво - 40% за сексуалната както и за трудовата, посочи Шмит. Виждаме спад на други форми на трафик, например - принудителна просия, сурогатство или трафик на органи, каза още тя.

Снимка: БТА

Бюджетът на комисията за борба с трафика на хората, подкрепа на жертвите и разходи за приюти ще бъде увеличен със 194%, съобщи по време на конференцията вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която е домакин на форума.

Снимка: БТА

"Един цялостен холистичен подход за решаването на този проблем не може да се ограничава до арестуване и налагане на строги мерки срещу извършителите. Всяка отговорна политика срещу трафика на хора минава през силен социален стандарт за закрила на жертвите. Смислената и ефективна политика за борба с трафика на хора трябва да постави за свой основен приоритет живота, правата и бъдещето на жертвите", каза Мария Габриел.

Тя напомни, че е работила по темата още докато е била евродпутат и изброи факторите, които допринасят за трафика на хора - бедност, лоши нива на сигурност, ниско образование. "Затова посланието ни е да изкореним първопричината за това престъпление", каза Габриел.

"Ако няма търсене на евтина работна храна, на органи, на сексуални услуги, ще живеем във времена, в които трафикът на хора е само лош спомен", посочи тя.

Снимка: БТА

Основен приоритет трябва да са ни животът, правата на жертвите на трафик на хора и тяхната успешна интеграция, каза Габриел. И поиска по-високи наказания за този вид престъпност.

Само със съвместни усилия можем да идентифицираме предизвикателствата и да очертаем необходимите мерки за постигане на устойчиви решения в борбата с трафика на хора, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който също участва във форума.

Той посочи, че през последните десетилетия сме свидетели на задълбочаващи се кризи - икономически, военни, екологични, демографски и др., което води до увеличение на случаите на трафик на хора, а начините за извършване на това престъпление стават все по-разнообразни, което изисква бърз и адекватен институционален отговор.

По думите му подобна тенденция се наблюдава и по отношение на контрабандата на мигранти - престъпление, тясно свързано с трафика на хора.

Снимка: БТА

"Практиката показва, че често престъпни групи се занимават и с двата вида престъпна дейност, генерираща огромни печалби. България последователно работи за превенция и борба с тези престъпления, които не само представляват сериозен риск за здравето и живота на хората, но и са грубо посегателство към техните права и достойнство", посочи вътрешният министър.

Според него на национално ниво е създадено изключително добро взаимодействие между всички ангажирани участници. Осъществяваме активно оперативно сътрудничество с чуждестранните партньори, постоянно укрепваме наличния капацитет за превенция и ефективно разследване. Особено внимание се отделя на подпомагането на жертвите. Участваме активно в дискусиите на европейско ниво и допринасяме за подобряване на общия европейски отговор на трафика на хора и "каналджийството", каза още Калин Стоянов.

Видеопослание на форума отправи и еврокомисаря по вътрешните работи. "Само ако България е пълноправен член на Шенген, бихме могли наистина да се борим успешно с организираната престъпност", каза Илва Йохансон.

Ще направя всичко по силите си да бъдат премахнати ограниченията и по суша възможно най-скоро, посочи тя и добави, че България принадлежи към Шенген.

"Трафикът на хора е най-ужасното проявление на организираната престъпност. Престъпниците могат да продават наркотици само веднъж, но могат да продават тялото на жена отново, отново и отново. Повече от 90% от българските жертви са жени и момичета. Трафикът на жени е предимно с цел сексуална експлоатация. Трафикът на хора е невидимо престъпление и сме длъжни да правим повече - да повишим осведомеността. Най-мощният инструмент в тази битка е европейското законодателство", каза еврокомисарят.

Видео обръщения направиха още Синди Дайер, посланик на САЩ за наблюдение и борба с трафика на хора и д-р Кари Джонстън, специален представител и координатор на ОССЕ по борбата с трафика на хора.

Събитието включва два тематични панела: "Стратегическа визия на Република България в борбата с трафика на хора: добри практики, предизвикателства и перспективи" и "Мерки за устойчиви решения в борбата с трафика на хора".