От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността "Изпълнителен директор на БАБХ". Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието.

По думите на зам.-министъра на земеделието Крум Неделков, Даскалов е нарушил изборното законодателство като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. След завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други.

И още - Даскалов сключва "неправомерно" анекс към договор с изтекъл срок на действие.

"След всички тези разпоредителни действия заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структура към БАБХ. За всички тези действия не е уведомен министърът на земеделието", допълни Неделков, цитиран от Нова тв.

Със заповед на министър-председателя за изпълнителен директор на Агенцията по храните е назначен Христо Вълчанов. До този момент той е изпълнявал длъжността зам.-изпълнителен директор, а от юли до януари 2022г. е бил изпълнителен директор на БАБХ.

Освободеният шеф на БАБХ: Ще продължа да се боря със схемите, вече от Народното събрание

"Преди малко със заповед на служебното правителство бях уволнен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), а на мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 година. Това е човекът, който в края на 2021 г. започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата". Това написа в профила си във Фейсбук досегашният директор на БАБХ. Ето какво още заяви Христо Даскалов, който вече ще е депутат от ПП: