Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави с публикация в Twitter Николай Денков и Мария Габриел за новоизбраното българско правителство.

"Поздравления, Николай Денков, за положената клетва като премиер на България. Поздравления и за моята бивша колега и вицепремиер Мария Габриел. Очаквам да работим заедно по общите европейски въпроси за силна България и за силна Европа", написа Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също поздравява премиера Денков. Очаквам да работим заедно в интерес на България и на европейските граждани, добавя той.

Най-добри пожелания на новото българско правителство, водено от Николай Денков и Мария Габриел, пише в Туитър председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Общите предизвикателства изискват съвместни решения. ЕП е готов на взаимодействие за бъдещето и напредъка на ЕС и на България, заявява тя, цитирана от БТА.

Малко по-рано парламентът избра Николай Денков за премиер след повече от два часа дебати. Впоследствие депутатите гласуваха структурата и състава на кабинета "Денков-Габриел", които след 9 месеца ще си сменят местата начело на изпълнителната власт. 131 народни представители избраха новото правителство, а един депутат от ГЕРБ гласува "против" и за премиера, и за министрите след това. Стана ясно, че това е Делян Добрев, а за вота му предварително е бил уведомен Бойко Борисов.

Общо 69 народни представители не подкрепиха този кабинет, въздържали се нямаше. Заедно с народния представител от ГЕРБ "против" правителството гласуваха 37 депутати от "Възраждане", 19 от БСП, 11 от ИТН и независимият Радостин Василев. Народните представители от ДПС не участваха в гласуването - само двама от тях натиснаха бутона в подкрепа на правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Впоследствие стана ясно, че това Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. ДПС обаче запазиха мълчание по време на дебатите.