„Първо. Град Севастопол влиза в състава на Русия в качеството на субект на Руската Федерация. Второ. Подкрепя се решението на Върховния съвет на Автономна република Крим за провеждането на общокримски референдум на 16 март 2014 година”, се посочва в решение на градския съвет.

Даденото решение е взето в съответствие с Европейската харта за местно самоуправление, Конституцията на Украйна, Международния пакт за икономически, социални и културни права, Международния пакт за граждански и политически права и на основание на закона „За местното самоуправление в Украйна”, се посочва в съобщение на градската управа.

На референдума на 16 март избирателите ще трябва да отговорят на три въпроса. Първо, дали Севастопол да влезе в състава на Руската федерация. Второ, дали Крим да се присъедини към Русия. Трето, дали да бъде възстановено действието на кримската конституция от 1992 г. и дали Крим да остане част от Украйна.

Севастопол е град в Южна Украйна, разположен на полуостров Крим, който административно не влиза в пределите на Автономна република Крим.

Севастопол, както и Киев, има специален статут на град с централно подчинение. След приемането на закона за столицата Киев Севастопол е единственият град в Украйна, чийто кмет не се избира, а се назначава от президента на страната. Заедно с това градският съвет има правото да налага вето на всяко решение на кмета.

Парламентът на Крим гласува за влизане в Руската федерация

Върховният съвет на Крим прие с пълно единодушие днес решение за влизане на автономната република в Руската федерация. Киев обяви, че властта в Крим е нелегитимна. Първият вицепремиер Рустам Темиргалиев заяви пред журналисти, че референдумът за бъдещия статут на Крим се изтегля от първоначалната дата 30 март и ще се състои на 16 март. Вижте повече тук >>>

Европейските лидери осъдиха решението на кримския парламент да свика референдум за присъединяване на украинската автономна република към Русия. Те го определиха като незаконно.

Произвеждането на референдум за присъединяване на украинската Автономна република Крим към Русия ще бъде в нарушение на международното право и на украинската конституция, предупреди пък президентът Обама.

Референдумът за определяне статуса на Крим е нелегитимен, понеже нарушава украинските закони, заяви и държавният секретар на САЩ Джон Кери на пресконференция в Рим.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За решението на Крим за присъединяване към Русия