Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг каза на видния руски депутат Константин Косачов, че голямата разлика се състои в това, че НАТО е отбранителен съюз.

Освен това "вие сте тези, които изпращате войски в други страни", добави Столтенберг на дискусия, организирана от Брюкселския форум - ежегодно събитие, спонсорирано от Германския фонд Маршал.

Руският депутат категорично отрече, че Русия е изпращала редовна войска в Украйна.

Косачов, който е председател на комитета по външните работи в Руската дума, напомни, че НАТО начело със САЩ непрекъснато говори за зачитане на международните закони и граници, но бомбардира през 1999 г. суверенна държава, бивша Югославия.

България промени закон заради НАТО

България разреши на НАТО да създаде на нейна територия координационен център и във връзка с това правителството й бе принудено да внесе промени в Закона за българските въоръжени сили, пише германският "Дойче Виртшафтс Нахрихтен", цитиран от БГНЕС.

Парламентът одобри промените в закона.
 
Вестникът отбелязва, че решението за създаване на центъра, който ще е готов да започне работа в края на 2015 г., е предизвикало критиките на опозицията.

"Дойче Виртшафтс Нахрихтен" уточнява, че центърът ще координира действията на силите за бързо реагиране на НАТО и добавя, че алиансът значително е увеличил присъствието си в Източна Европа и преди всичко в Полша, където е изпратил 30 единици военна техника и 100 войници.

Освен това на полска територия са разположени американски зенитно-ракетни комплекси Пейтриът.