"Това не е гражданска война. Това е конфликт между Украйна и Русия. Такава вероятност хипотетично съществува, ако ние, заедно с Европейския съюз, с Америка и световната демократична общност, не се противопоставим на руската агресия", заяви Балтажи пред bTV.

По думите му има реални доказателства за участие на Русия в окупираните райони, където има 11 руски военни формирования.

Балтажи каза, че в окупирания полуостров Крим има тотално нарушаване на правата на човека.

"Хората там, които не са съгласни с руската окупация, напускат полуострова и идват в контитенталната част на страната", заяви дипломатът.

По думите му вместо да решава проблемите, които има в собствените си бедни райони, Русия е анексирала Крим.

Според Микола Балтажи единственият изход от ситуацията е в дипломатическите усилия.

"Това, че през последно време Киев стана столица на дипломацията и лидерите на двете държави – Франция и Германия посетиха украинската столица говори за това, че времето за политически изявления мина. Трябва да се действа", изтъкна посланикът.

 Балтажи призна, че руснаците пращат хуманитарни конвои, но посочи, че съдържанието им е - пари, петрол за руските танкове, оръжия.

По думите му сега трябва да се спре огънят и руските въоръжени сили да се изтеглят от Източна Украйна, да се разменят военнопленници и да се проведат истински избори.

"Всяка суверенна държава има Конституция и национално законодателство. В Украйна бе погазена Конституцията, а тъй нареченият референдум с маргинали, дошли от различни европейски държави, подмени вота на хората", заяви дипломатът.

На въпрос за мобилизацията, която засяга и етнически българи, посланикът каза: "Всички граждани на Украйна са равни пред украинския закон. Мобилизацията касае всички и няма никаква дискриминация по религиозен, етнически или друг признак".

Той уточни, че не става дума за пълна мобилизация, а за частична, която се извършва на етапи, и за която има решение на парламента и указ на президента.

Преди дни външният министър Даниел Митов заяви, че страната ни проучва въпроса за мобилизацията на етнически българи в Украйна.

На въпрос дали българската държава е готова да окаже хуманитарна помощ на етническите българи в Донбас, министърът отвърна: "В момента правим оценка на място. Ясно ни е какво се случва, ако трябва тази помощ, ще я изпращаме на хората в Украйна, които се чувстват българи, и които са с български произход. Българската държава не може да стои безучастна в случая".

В петък първите ръководители на Русия, Германия и Франция постигнаха в Кремъл предварителна уговорка за прилагането на споразуменията от Минск.

Анкета: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?