"Европейският съюз, както и досега, е изпълнен с решимост да подкрепя Украйна, помагайки за реформиране на страната и за превръщането й в съвременна, процъфтяваща и демократична държава", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС, на среща в Брюксел с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

По думите му положението в Украйна се влошава всеки ден и като близки приятели и партньори ЕС и САЩ трябва да продължат да стоят рамо до рамо, да координират усилията и натиска върху Русия толкова, колкото е необходимо.

Байдън е в Брюксел на официално посещение, по време на което се срещна и с председателя на Европарламента Мартин Шулц.

"Военно решение на конфликта в Югоизточна Украйна не може да има. Трябва да действаме внимателно: никакво военно решение на конфликта няма да има. Съществува само едно решение и то е политическо, основано на зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви Шулц на срещата си с Байдън.

По тази причина решително се поддържал всеки формат за преговори, който може да допринесе за дългосрочно мирно решаване на конфликта.

"Запазваме двойния си подход: натиск и санкции срещу Русия и усилена подкрепа за Украйна. Тясното трансатлантическо сътрудничество и координация са ключови", отбеляза председателят на ЕП.

Украйна в момента се бори за оцеляване, заяви по-рано в Брюксел американският вицепрезидент, обвинявайки Русия за ескалирането на конфликта, а руския президент Владимир Путин - че пренебрегва всички сключени споразумения, предаде Франс прес.

Според него Путин продължава да призовава за нови мирни планове, докато войските му нахлуват в Украйна, и пренебрегва абсолютно всички подписани от страната му споразумения, включително мирните договорености от Минск.
Байдън изтъкна, че САЩ и Европа трябва да бъдат единни за Украйна, посочва Ройтерс.

"Това е моментът, когато САЩ и Европа трябва да бъдат единни и непоколебими. Дори при тази яростна военна атака те се опитват да тласнат напред реформите. Не може да се позволи на Русия да преначертае картата на Европа - това, което тя всъщност иска", каза той.

В Брюксел Байдън ще се срещне също с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като основна тема на разговорите отново ще е ситуацията в Украйна.

Днес в Москва има среща на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и руския президент Владимир Путин за уреждане на украинската криза.
Меркел обаче охлади очакванията за споразумение с Украйна.