Указът за въвеждането на механизма за разследване на главния прокурор е подписан от президента. Това става ясно от пост на правосъдния министър Крум Зарков във Фейсбук.

Зарков съобщава, че след подписа на Румен Радев върху промените в НПК, той пък вече подпечатал закона. И остава само обнародването му в "Държавен вестник", за да влезе в действие.

"Току-що поставих държавния печат на указа на президента за обнародване в държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор", обяви Зарков.

Това става на фона на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което членовете му обсъждат предсрочното отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор. До момента на обнародването за това бяха необходими 17 магистратски гласа, а вече ще трябват само 13.

Междувременно ВСС отхвърли искането на адвоката на главния прокурор Иван Гешев за отлагане на заседанието. Съдебните кадровици отхвърлиха и искането на адвокат Радостина Томова за спиране на производството. Това стана с 14 на 9 гласа - дори с един повече, отколкото трябват за отстраняването на обвинител №1 по новите правила.

В началото на седмицата пък главният прокурор внесе искане до Конституционния съд, който да се произнесе може ли Висшият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, да взима легитимни решения.