Вчера за наследник на Борис Велчев беше избран председателят на Окръжен съд - Пловдив Сотир Цацаров, който предварително бе подкрепен от премиера и вътрешния министър. Цацаров получи още при първото гласуване 18 гласа, което показа, че няколко от членовете на съвета, номинирали другите двама кандадати - Галина Тонева и Борислав Сарафов, са дали вота си за него. За тях дори не беше гласувано.

Цацаров обаче не заема поста автоматично, той трябва да бъде назначен с указ на президента.

От партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" призоваха Плевнелиев да упражни правомощията си и да не подписва указа.
"Процедурата не даваше гаранции за запазване тайната на вота. Това и отделното гласуване на кандидатите по реда на тяхното номиниране напълно опорочиха очакванията, включително и на европейските ни партньори, за прозрачна процедура, с участието на максимален брой кандидати, които да бъдат поставени при реална конкуренция", се казва в позицията на партията.

"Развитието на събитията потвърди съмненията за задкулисна уговорка по назначаването на Сотир Цацаров. Гласуването с нарастващо мнозинство за него, включително и от членовете на ВСС, които първоначално бяха издигнали алтернативни кандидатури, отдаваме единствено на интервенцията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов в съдебната система. Това е резултат от задкулисната договорка на членовете на ВСС, избрани от коалицията "ГЕРБ, БСП и ДПС", заявяват още от политическото движение на бившия еврокомисар.

Оттам подчертават, че проведената процедура не е изяснила по достатъчно категоричен начин и фактите, свързани със сделки на семейството на Цацаров и навременното заплащане на дължимите данъци и такси.
"Беше потвърден и фактът, че Сотир Цацаров неправомерно е получил и се е запознал с висящото дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова", изтъкват от "България на гражданите".

"Не се получи същински избор на главен прокурор", коментира пред журналисти пък Михаил Миков от БСП, предаде БТА.
"Това, което стана във ВСС, за пореден път потвърждава трайната тенденция за липса на разделение на властите в България. Така нареченият избор на главен прокурор премина при една ад хок създадена процедура, която не създаде условия за състезателност и проверимост. В крайна сметка всички станахме свидетели как министърът на правосъдието прибързано разтури заседанието, без да бъде довършен изборът във ВСС", изтъкна той.

Миков също подчерта, че оттук отговорността е при държавния глава, но и ЕК би трябвало да вземе отношение по това поредно доказателство за нарушеното разделение на властите и определената от ГЕРБ кандидатура.
"Твърде комично е да внесеш кандидатура, която да не подкрепиш при гласуването", посочи той.

Юнал Лютви от ДПС също изтъкна: "Смущаващ е фактът, че онези, в крайна сметка, които са предложили свои кандидатури, са гласували за избрания вече като факт главен прокурор. Това също хвърля сянка по отношение на неспазването на процедурата".

Преди да издаде указ за назначаването на Сотир Цацаров президентът следва да си отговори на три въпроса, заяви и Атанас Атанасов, член на ръководството на ДСБ, цитиран от „Фокус”.
„Единият въпрос е: конституционно съобразна ли е процедурата за избор на главен прокурор при условие, че Член 131 от Конституцията изисква тайно гласуване, а вчера гласуваха с електронна система. Вторият е дали ще бъде независим главният прокурор, при условие, че той сам е признал, че се е запознал с делото "Тодорова срещу Цветанов". Дело, което не е подсъдно на неговия съд, и го е взел от някакъв друг съд. Този нездрав интерес показва някаква зависимост. И на трето място - има ли високи морални качества човек, за който стана ясно, че си плаща данъците в зависимост от личния си интерес”, заяви Атанасов.

В същото време и Българският хелзинкски комитет излезе с остра позиция срещу избора на Сотир Цацаров. Оттам заявиха, че не признават този орган, защото той е измама и оттеглят членството си в Гражданския съвет към ВСС.
"Мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно. От месеци наред гражданското общество аргументирано оспорва процедурата, която ВСС прие, както и конкретно номинацията на съдията Цацаров", коментират от правозащитната организация.
Те добавят, че ВСС е доказал, че се води единствено от своя скрит сценарий, в угода на властови лобита.

"Призоваваме институциите, които имат правомощие оттук насетне, да преценят внимателно тежкия риск от дискредитиране на държавата вследствие предизвестеното назначаване на избраника на властниците, по ред, който е несъстоятелен и априори изкривен", призовават от БХК.

По рано днес самият Цветанов не пожела да коментира избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, “тъй като темата за взаимоотношенията ни се преекспонира“. Той обаче обяви, че изборът на ВСС е бил демократичен, “въпреки че имаше някои корекции по питанията и начина на формулиране на въпроса“.
"Ние изпълнихме препоръките на ЕК за прозрачност, категоричен бе по БНТ вицепремиерът и пожела успех на новия главния прокурор.