Бившият посланик на Панама в Организацията на американските държави (ОАД) Гийермо Кочес заяви пред колумбийската телевизия NTN24, че от 30 декември Чавес е в клинична смърт, а неотдавна е бил докаран от Хавана в Каракас, за да може венецуелските власти да изключат сами животоподдържащите системи, предаде БТА.
Те били изключени преди четири дни.

Кочес се позова на "достоверен източник от Венецуела". Телевизията припомни, че през януари панамското правителство освободи Кочес като посланик в ОАД, след като дипломатът остро разкритикува венецуелското правителство и генералния секретар на ОАД Хосе Мануел Инсулса,.

През последните дни официални венецуелски представители заявиха неведнъж, че макар и в болница, Чавес продължава да управлява страната.

Във вторник например вицепрезидентът Николас Мадуро изтъкна в телевизионно предаване, че независимо от белодробните си проблеми и поставената трахеална тръба президентът дава указания "в писмена форма и чрез други средства", "работи за своя народ".

Според Мадуро Чавес, който беше лекуван доскоро в Хавана от рак, "е подложен на много трудни допълнителни процедури", но президентът знае, "че до него има хора, готови всеки момент да изпълнят неговите указания".

По думите му били проведени три работни сесии с обща продължителност пет часа половина.

Чавес бил енергичен и казал, че е много щастлив отново да е в любимия си Каракас, добави Мадуро. Ден преди това председателят на парламента Диосдадо Кабейо заяви, че миналия петък президентът Чавес в течение на пет часа е давал писмени указания на министрите си, "макар и с две-три прекъсвания".

58-годишният Чавес, който управлява Венецуела от 14 години, и бе преизбран през октомври, не можа да положи клетва за нов  мандат на предвидената дата 10 януари.

Стотици венецуелци се събраха преди дни със свещи в ръце в парк край президентския дворец, за да се помолят за своя лидер. Поддръжниците на Чавес пееха заедно със запис, на който президентът изпълнява националния химн.
Външният министър на Венецуела Елиас Хауа прочете по телевизията дълго писмо от боледуващия президент, адресирано към среща на африканснки и южноамерикански лидери в Екваториална Гвинея. В писмото Чавес изказва съжаление, че състоянието му не му позволява да присъства на срещата. Той осъжда западната намеса в Африка и отново критикува военната намеса на НАТО в Либия през 2011 г. Писмото завършва с фразата: "Ще живеем и ще триумфираме!".