В събота на въпрос за съмненията около кандидатурата на издигната от СДС за Конституционния съд Галя Гугушева Росен Плевнелиев изрази неразбиране защо кандидатът за пореден път е един и издигнат от една партия, а не са трима, както е за главен прокурор. Той се надява да не се налага отново да бъде "последният бушон на държавата", както по думите му са били оприличени действията му при предишната клетва на съдии в КС. Тогава държавният глава бламира клетвата на Венета Марковска.

Кажете ми какво зависи от президента, но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и уважаван, заяви Цветанов пред bTV, цитиран от БГНЕС и "Фокус". Според него, да връща закони е част от компетентността и функцията на държавния глава.

На реплика на водещия, че Марковска не е конституционен съдия, защото президентът напусна клетвата, Цветанов заяви: „Проблемът Марковска не е защото президентът напусна клетвата, ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на конституцията на България".

Според него Венета Марковска с акта си на напускане осуетила всичко последващо, което можело да се развие.
В момента имаме нова процедура за Конституционен съд, където има два официални сигнала (срещу Галя Гугушева - бел.ред.), които са изпратени на компетентните контролни органи, ще има изслушване и след като приключи тази проверка – ще има гласуване, припомни Цветанов.

Той обаче поясни, че няма напрежение между него и Плевнелиев.
"Изборът за президент го дават българските граждани. Президентът трябва да бъде обединител на нацията и смятам, че в много от случаите с действията си е бил такъв", коментира вицепремиерът.

Когато е давана оценка за Сотир Цацаров, е давана на база добрите резултати, които са постигали институциите в борбата срещу организираната престъпност, коментира Цветанов кандидатурата на пловдивския съдия за главен прокурор.
Вицепремиерът добави, че неговата и на премиера оценка е, че има съдии и прокурори, които са безупречни в кариерата си.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че не се притеснява, че президентът Плевнелиев го изпреварва по рейтинг.
"Президентът не влиза в конфликти, от него не зависи дали ще дава коледни добавки, нормално е той да бъде най-обичан и уважаван, има представителна функция. И моите министри ме изпреварват – Цветанов например", каза Борисов.

За коментарите, че случващото се в СДС е сценарий на ГЕРБ, Цветан Цветанов бе категоричен, че няма абсолютно нищо вярно в това. Първият официален контакт на ГЕРБ със Синята коалиция е бил осъществен още през 2009 г. след парламентарните избори, обясни той.
Започвам да си мисля, че започва абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров и структурите на Надежда Нейнски.
Когато си управлявал държавата и си дал шанса на подобни лица да бъдат част от управлението, каза Цветанов.
Той нарече Надежда Нейнски "най-близката връзка на Алексей Петров", цитира го Медиапул.

По думите му, за голямо съжаление Петров е бил това, "което е бил и по наше време".
"Нещата са взаимосвързани. СДС е член на ЕНП, ние сме сестрински партии, които сме в ЕНП и е съвсем нормално и логично да имаме диалог и да се подкрепяме в определени политики", каза още той и добави, че българските граждани ще решат какво ще се случи в следващия парламент.

За вицепремиера било по-важно как ще излезем от зимата. "Правителството трябва да задържи стабилността, която имаме към настоящия момент и да намери механизъм за повишаване на доходите. Независимо от предстоящите избори, ние няма да влезем в безогледно харчене на пари. Не можеш да харчиш повече, отколкото си изкарал. Това е свързано с цялостния процес на западане на икономиката", коментира той.