„Ние разчитаме на съдебната система, но обществото няма доверие, защото има липса на справедливост. Видяхме как се пазаруват постове във ВСС и това е един от основните елементи на борбата с организираната престъпност, тя няма как да стане факт, когато всичко е един октопод. 25 висши съдии са прекалено много за една малка България", заяви още вицепремиерът, който от месеци критикува съдебната система, цитиран от "Фокус".

Според него политическата квота във ВСС е излишна. По думите му в съвета трябва да влизат доказани професионалисти, неопетнени и необременени с политически елементи. Попитан как трябва да стане изборът на членовете, той посочи, че трябва да има реален диалог, в това число и със Съюза на съдиите и да се търсят хора, които могат да проведат съдебната реформа, предаде БТА. "Съдебната система е нереформирана, тя е зависима от Красьо Черния, но е независима от всички останали", коментира още Цветанов.
Той не конкретизира с колко точно трябва да бъде намален съставът на ВСС, като обясни, че това ще стане ясно след обществен дебат.

Министърът изтъкна, че един от основните организатори на „Октопод” - Алексей Петров, е бил вътре в най-важната служба и "основния инструментариум за създаване на ДАНС".

Според Цветанов най-големият проблем е, че организираната престъпност и корупцията са се сраснали и са влезли трайно в местната власт. Местните избори през последните години са залагали изцяло на корупционна схема с купуването на гласове, категоричен бе той.
"Днес се нуждаем от реална съдебна реформа, цялата съдебна реформа през последните години е била за политическа недосегаемост на участвалите във властта през последните 20 години", каза министърът.

По думите му България през последните 20 години е на първо място по изработване на стратегии за борба с корупцията и организираната престъпност. "Реално, когато обаче липсва политическа воля, няма как стратегиите са се случат. През последните години българското общество е загубило доверието към институциите. Нямаме осъдени лица по висшите етажи, които са сраснали с организираната престъпност", добави Цветанов.

Той смята, че борбата с престъпността ще е много трудна и тежка и ако ГЕРБ не се справи, едва ли някоя друга политическа сила би могла.

Въпреки уговорката между съдебната и изпълнителната власт да няма нападки помежду им, вътрешният министър не спира да критикува магистратите.