По думите на министъра предишното управление на МВР е било доста объркано, защото зад всяко едно действие "стои някакъв лобизъм от определена политическа сила и определен кръг от хора", предаде "Фокус".
„Мога да ви кажа за какъв проблем аз в момента съм сложен на пачи яйца – става дума за документите за самоличност. Защото всички знаем, че 2010 г. трябва да имаме биометрия на новите документи за самоличност. Всички знаем, че от 2000 г., когато започна процесът с подмяната на документите, знаем, че 2010 г. идва един пик, който ще бъде за подмяна на голямата част от българското общество. Какво наложи да не бъде проведена процедурата в рамките на един мандат от 4 г. и да знаме, че днес ние сме абсолютно готови за стартирането на тази процедура?”, каза Цветанов.
Става дума за договор за 116 млн. лв., който е подписан, но има съдебен иск от една от фирмите, които са участвали в първите процедури, и в момента срещу МВР може да бъде предявен иск за неустойки от фирмата.
Материалите, необходими за сегашните документи за самоличност, ще бъдат изчерпани в края на ноември, а няма нова обществена поръчка, няма и договор, който да бъде стартиран. Министърът е събрал екип, който да вземе правилното решение по тези проблеми.
„Каква вина носят българските граждани, които искат да си подменят документите, когато вече им изтича срокът. В момента нямаме тази готовност. Това четири години не е могло да бъде решено”, каза министърът. В случая става дума за липса на политическа воля, а не за престъпление, уточни той.