Общият сбор от определените по закон членове на комисията е 20 (19 за парламентарно представените партии и коалиции и 1 за НДСВ като представена партия в Европейския парламент), уточниха от  президентската пресслужба.

Тъй като така общият брой на членовете на ЦИК става четно число, комисията е допълнена с още един член и окончателният й брой е от 21 членове.

ЦИК е формирана според чл. 23, ал. 7 от Изборния кодекс при спазване на изискването да се запази съотношението между парламентарно представените партии и коалиции чрез метода на най-големия остатък.
Съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е определено на база съотношението между парламентарните им групи (брой депутати).
Съгласно закона местата в ЦИК са ГЕРБ – 10; Коалиция за България – 4, ДПС – 3; Атака – 2; Синята коалиция – 1; НДСВ – 1.

Председател на комисията е съдийката в Софийския апелативен съд Красимира Медарова, предложена от ГЕРБ. Нейни заместници са Елена Маркова, предложена от "Синята Коалиция", Мария Мусорлиева, предложена от "Атака", Мая Андреева, предложена от ГЕРБ, Румяна Стоева – Сидерова, предложена от “Коалиция за България” и Сабрие Сапунджиева, предложена от ДПС.

Членове на комисията, предложени от ГЕРБ са Анна Колушева – Манахова, дългогодишният член та всички комисии от 2001 г. Бисер Троянов (съдия в САС), Валентин Бойкинов, Гергана Маринова, Емануил Христов, Красимир Калинов, Мариана Христова и Паскал Бояджийски.
По предложение на левицата в комисията са Венцислав Караджов, Ралица Негенцова (дългогодишен член на комисията), Силва Дюкенджиева.
Владимир Христов е предложен от "Атака", Иванка Грозева от НДСВ, Ерхан Чаушев и Севинч Солакова от ДПС.

По време на консултациите с президента от “Синята коалиция” представиха писмени мотиви, с които предложиха състава на ЦИК да се формира на база на получени гласове на парламентарните избори през 2009 г.
Посочените мотиви не са уважени, тъй като по конституция ЦИК не е орган, който се формира на база на изборен резултат, обясниха днес от пресцентъра на президенството.

Същевременно, според дефиницията за парламентарно представена партия или коалиция, се изисква преценката да се извършва към актуален исторически момент – консултациите между парламентарно представените партии, а не в предходен исторически момент – парламентарните избори през 2009 г., добавят оттам.

На консултациите за ЦИК на 12 април стана ясно, че датата на изборите ще бъде уточнена с Народното събрание. От ГЕРБ поискаха една дата за изборите за президент и местна власт - 23 октомври.