Това става ясно от официално съобщение на МВнР, след като вчера министърът на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова наши изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за партията на Лютви Местан.

"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", заяви той, цитиран от журналистката Нахиде Дениз за БТА.

По този повод днес в МВнР е проведена среща на заместник-министъра на външните работи  Бойко Мирчев с посланика на Република Турция в България г-н Сюлейман Гьокче. Разговорът се е състоял по покана на българската страна, се казва в съобщението.

Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

От ведомството изтъкват, че турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии, в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда в Турция, а като страна член на ЕС, който е основан на правила, България стриктно спазва условията.

"Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност г-н Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи", подчертаха от Външно министерство.

Зам.-министър Мирчев е апелирал посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми, завършва съобщението.

Неприемливо е официален представител на чужда държава да агитира в полза на българска партия, наложителен е незабавен дипломатически демарш, коментира по-рано пред „Фокус“ Георги Димов - бивш генерален консул на България в Одрин.

„Скандалът с наглите изявления на един турски министър наистина е пълен. Или посланикът ни в Анкара да връчи остра протестна нота в турското външно министерство, или турският посланик у нас да бъде привикан да дава обяснения в нашето МВнР“, препоръча той.