Разговорите за това са започнали още миналата година в Будапеща на срещата 16+1, на която министър-председателят Бойко Борисов е обсъдил темата с китайския си колега Ли Къцян.

„В момента водим разговори, но аз се надявам през втората половина на тази година да имаме конкретика, която можем да съобщим, но работим изключително интензивно в тази посока“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Именно подобряването на туристическите връзки с Китай ще бъде приоритет за целия Европейския съюз.
Ангелкова отчете и повишен интерес от Турция към България в туристическия сектор.

Важен приоритет за българското председателство е обединението на Балканите, което вече е факт в туризма, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова на срещата на високо равнище "Туризъм и икономически растеж" в НДК.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че в областта на туризма интеграцията на Балканите отдавна се е осъществила. Секторът е символ на приятелски отношения, откриване на нови култури, хоризонти и възможности, допълни председателят на НС.

Правят карта на стоте европейски туристически обекта

Министър Ангелкова съобщи, че днес е била обсъдена идеята за създаване на своеобразна карта на стоте европейски туристически обекта, която да бъде символично наречена "Софийска карта на стоте европейски туристически обекта" и да се "опира" на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта.

Картата ще е базирана на обектите от списъка на ЮНЕСКО. Министърът отчете положителните резултати за 2017 г. в сектора и съобщи, че предварителни прогнози сочат за пет процента ръст на зимния туризъм.

Еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска съобщи, че миналата година туризмът е отбелязал най-добрия си ръст - около 500 млн. са били посетителите на Европа, като България е сред хубавите примери с ръст от около 8 на сто, като страната миналата година е посрещнала повече от 8 млн. туристи.

Сред предизвикателствата пред сектора тя посочи задържането на този темп на растеж, конкуренцията с новите дестинации и заплахите за сигурността в Европа. Тя напомни за европейската платформа, чрез която ще се търси квалифицирана работна ръка за туризма, ще се работи за квалификацията на кадрите в сектора, ще се оказва подкрепа и на фирмите за справяне с новите технологии.

По отношение на привличането на туристи от Китай в ЕС Биенковска изрази надежда да бъде постигнат ръст от десет на сто на китайски туристи, което ще добави приходи от около 1 млрд. евро за европейската икономика.
Биенковска информира, че ще стартира съвместна платформа чрез ЕК, за да се подпомогнат маркетинговите дейности в Китай.

Четири предизвикателства пред туризма

Вицепремиерът Валери Симеонов открои по време на форума четири предизвикателства пред туризма. Сред тях са проблемите със сигурността заради множеството терористични актове в Европа и военните действия в Близкия Изток, които оказват огромно влияние върху туристическите потоци. Симеонов подчерта, че подобряването на сигурността в Европа е основна стъпка за стабилизирането на туризма, което изисква тясно взаимодействие със сектор "Сигурност" особено по отношение на дигитализацията на туристическите системи и обмяната на данни между тях и системите за сигурност.

Друг проблем е свързан с облекчаване на визовия режим за трети държави, като се търси баланс между сигурността и икономическото развитие, каза вицепремиерът. Европа да преразгледа тежестта на визовите режими, но това трябва да стане внимателно, без да се компрометира сигурността на гражданите на Европа, заяви Валери Симеонов. В този контекст според него е нормално да се обсъдят облекчения и сближаване с държавите от Западните Балкани, поели по пътя за влизане в ЕС.

Други проблеми пред туристическата индустрия са свързани със създаването на нова и управлението на старата туристическа инфраструктура, намирането на баланс между развитието на нискотарифните авиолинии, чартърните компании и националните превозвачи и адаптирането на европейските регулаторни механизми към новите реалности на пазара.

Новоизбраният генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили акцентира върху важността на устойчивото развитие на туризма. Сред приоритетите в туризма са подкрепа за регионалната интеграция и продукция, което помага за справянето със сезонността в туризма, излизането на нови пазари и разнообразяването на предлаганото от европейския туризъм.

Сред предложенията, отправени от Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи, по време на форума бе да се поиска от ЕК специализирана бюджетна линия за универсален достъп до Wi-Fi на туристически обекти на територията на ЕС.