Новите санкции по "Магнитски" са свързани както с корупция, така и със зависимостта на България от руската енергетика.  Това заяви пред БНТ лидерът на "Републиканци за България" и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

"В публичното пространство се говори за евроатлантизъм, но ако се върнем малко по-назад, ще видим, че ние обслужвахме и реализирахме онези геополитически проекти, които са свързани с енергетиката, определени лица, които управляваха страната и прокараха "Турски поток". Ние всъщност обслужваме руските интереси и всичко това е за сметка на българския избирател", посочи Цветанов.

Цветанов коментира и санкциите срещу бившия си съпартиец от ГЕРБ Владислав Горанов.

"Специално за Влади Горанов, там няма геополитика, но там има действия, които са предприети от друг човек, който е дал някакви показания, които за голямо съжаление не са били анализирани и не са проверени по надлежния процесуален ред в страната. Затова може би отвън ни казват какво е трябвало да се направи", каза още Цветанов.

Според него една политическа криза генерира много напрежение и лоши управленски решения - миграционната тема е един от примерите за това.

Това рефлектира върху всички процеси в страната и всички сектори - икономика, енергетика, инфлация, липса на присъствие на международната сцена, коментира той. По думите му ако не бъде подкрепена "Гранична полиция" и ако не бъдат инвестирани допълнителни средства за границата ни с Турция, проблемите ще нарастват. Според Цветанов причината се крие в системни проблеми в сектора за сигурност през последните години.

"Оперативната дейност според мен отсъства. Не е нормално вътрешният министър, както заяви вчера, да казва, че мерките, които предприема МВР, водят до действия на трафикантите да правят укрития и да прекарват мигранти. България влезе в международния обмен с това как не може да противодейства на миграционния натиск", о6еляза Цветанов.

По думите му вътрешният министър Демерджиев или работи с грешна информация, или показва управленска немощ.

За да се изкорени проблемът с нелегалната миграция трябва да има отлично двустранно сътрудничество между България и Турция, но аз не съм убеден, че такова има, коментира Цветанов и посочи, че пред две години офицерът за връзка между България и Турция е върнат у нас и все още няма изпратен заместник.

 

"Републиканци за България" се целят към местните избори, защото смятат, че провеждането на много предсрочни парламентарни избори не променя представителността в НС, а я вкарва в още по-задънена улица.

Партията е заявила и ще продължава да заявява подкрепата си за демократичните формации в лицето на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", каза още Цветан Цветанов.