Успехите на управлението през първата му година от мандата бяха основният акцент в изказването на Цветанов в парламента.

Увеличение на минималната пенсия с две стъпки, което към настоящия момент не е справедливо,защото не са преизчислени останалите пенсии, но на този етап това е възможно, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Образованието е фокус за властта, но е важно в сектора да бъдат заложени повече финансови параметри, които да доведат до увеличаване на заплатите на учителите през първата година със 17 на сто и по-нататъшно им нарастване до края на мандата. За пръв път имаме механизъм, контролиращ всички институции, които трябва да върнат децата в образователната система, отбеляза Цветан Цветанов.

Той се спря и на българското европредседателство и на факта, че сме поели лидерството и предизвикателството да ръководим ЕС по-рано, заради Брекзит.

Европредседателството е оценка, която се получава от българското общество, но и от държавите от ЕС, от АЛДЕ, ЕНП и ПЕС, които дават изключително висока оценка за обективността и целите, подчерта лидерът на депутатите на ГЕРБ.

Цветанов добави и акцента "Западни Балкани" и това, че в резултат се е подобрила комуникацията, политическият диалог между България и Македония. Той изтъкна и важността на предстоящата на 17 май в София среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Цветанов не пропусна и коалиционното партньорство като отбеляза, че по някои от темите Обединени патриоти имат позиции, които не кореспондират с външната политика на България.

Имаме коалиционно споразумение, управленска програма, които се изпълняват и по тях нямаме дебат, това, което не е в споразумението, си остава право на коалиционните партньори, обясни Цветан Цветанов разминаванията. И даде пример с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е изказал позиция за ЕС и начина, по който трябва да се работи, но, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ, Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. След което подчерта, че изразител е президентът, но в някои от посланията си той ясно "позиционира страната ни в друга орбита".

Цветанов даде за пример обръщението за Нова година, в което Румен Радев не е казал нищо за предстоящото предизвикателство за пръв път България да председателства ЕС и за "силния, обединен Европейски съюз". Дори и вчера, добави той, на срещата си с австрийския президент беше акцентирано върху предстоящата му визита в Русия, а не върху постигнатото начело на Евросъюза.

Накрая Цветан Цветанов пожела успех на правителството и на министрите.