Поведението на БСП трябва да бъде осъдено, те саботираха законодателната дейност, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде "Фокус".

"Днешното недостойно поведение от страна на БСП смятам, че трябва да бъде осъдено от гледна точка на това, че това беше саботиране на законодателната дейност. Дори те бламираха собствените си законодателни предложения", каза Цветанов.

Според него най-важното е, че БСП са се лишили от възможността да проведат парламентарен контрол.

Народните представители на БСП и ГЕРБ се скараха при трибунките в кулоарите на парламента. "Сега БСП си позволяват да изземат функциите на журналистите и да задават въпроси", каза Цветанов и прекрати брифинга на ГЕРБ, след като заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев се опита да му зададе въпрос от микрофона.

Парламентът няма да продължи работа

След почивката в пленарна зала влязоха само 105 народни представители от минимум необходимите 121. Групата на БСП не беше в зала в знак на протест срещу вкарване в дневния ред на допълнителни три точки, една от които проекторешение за предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Голяма част от групата на ДПС също не беше в зала заради Рамазан Байрам. В началото на днешното пленарно заседание от БСП и ДПС поискаха точките да бъдат отложени, за да имат възможност депутатите пълноценно да се включат в дебатите.

Волен Сидеров от Обединените патриоти поиска депутатите от БСП Валери Жаблянов и Георги Свиленски да бъдат санкционирани. Според Сидеров двамата са саботирали пленарното заседание.

Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи заседанието да продължи само с обсъждания по законопроектите, а гласуването да бъде насрочено за друг пленарен ден.

Вежди Рашидов от ГЕРБ пък предложи заседанието да се прекрати, да няма и парламентарен контрол, в знак на уважение към министрите, които трябва да отговарят на въпроси на депутати от БСП, които обаче не са в зала.

"Ще се съобразя с мнението на присъстващите в зала народни представители, тъй като и без това въпросите, зададени към министрите са изцяло от депутати от БСП, а тях на практика ги няма. Прекратявам днешното заседание", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.