"Няма съмнение, че въпросът с имотите на царя е и политически", каза лидерът на АБВ Румен Петков в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

Според него повечето политически лидери, които днес искат имотите на Симеон Сакскобургготски да му бъдат отнети, преди години са искали той да се върне у нас, за да управлява. "Всички, които преди викаха "Царю честити, ела да ни оправиш", днес ще направят една подписка да съберат пари да го сложат в двустайка в "Младост 3", коментира Петков.

По думите му казусът трябва да бъде решен с минимални загуби за страната ни.

Доказано е, че имотите са били държавни и винаги са били държавни, заяви от своя страна Мариана Попова, адвокат на държавата по делата за имотите на Симеон Сакскобургготски.

Тя допълни, че документите, които Мехмед Дикме показа преди седмица за собственост се отнасят за две ниви в местността Горни Лозен, което не е "Врана". "Не беше доказано, че имотите, за които се представят тези документи се отнасят за имението "Врана", каза тя.

По думите й други наследници на Фердинанд не са предявили претенции към тези имоти.

Попова не посочи колко струват тези дела на България и добави, че разноските се плащат от този, който загуби. Досега част от тези разходи да наложени на ответниците.