Председателят на парламента Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичането на парламентарните избори в България през 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Официални писма с покана Караянчева е изпратила до председателите на Европейската комисия, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Европейската комисия за демокрация чрез право и на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията - GRECO.

"Решението си да изпрати поканите до европейските институции председателят на Народното събрание мотивира със зачестилите спекулации относно честността на изборния процес у нас", са мотивите.

Цвета Караянчева смята, че изпращането на наблюдателни мисии у нас би дало допълнително спокойствие и гаранции на българските граждани за честността и признаването на изборните резултати.

"Един безпристрастен европейски мониторинг на всички етапи от изборния процес би представлявал обективна оценка на организацията, провеждането и отчитането на резултатите от вота", пише още в мотивите на Народното събрание.

Обвиненията, че фалшификации на изборите ще има вървят от седмици, най-вече заради промените в Изборния кодекс, с които се разреши да се гласува с машини и с хартиени бюлетини.

Външни наблюдатели е имало и на други избори у нас, но за първи път се изпраща покана до ЕК, тъй като Комисията изпраща наблюдатели само в трети страни.