Това е най-ниската избирателна активност от 1989 година насам, каза пред журналисти говорителят и заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Има шанс, с гласовете от чужбина, "Има такъв народ"(ИТН) да преминат 4-процентовата бариера и да влязат в парламента.

При данни от обработката на над 99 процента от протоколите в страната ИТН не успява да събере 4 процента от гласовете. Но при данните от 95 процента от обработените протоколи от чужбина, формацията събира 4,7 на сто, разкри Томов.

Говорителят на ЦИК коментира също, че се наблюдава относително по-слаб резултат за ДПС от вота в чужбина в сравнение с изборите през ноември миналата година. Другите формации, които показват по-високи резултат от вота зад граница, са "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Възраждане".

В четвъртък е крайният срок за събиране на протоколите от чужбина, каза Цветозар Томов.

Проблемите при обработката им са свързани със забавянето в най-натоварените часове, когато пристига информацията от цяла Европа и Турция. Броят на секциите в чужбина, от които не са обработени резултатите, е 7 или 8. 

"Продължава да не е ясно дали "Български Възход" и "Има такъв народ" ще бъдат или не в следващия парламент. Сега се оказва, че с по-добри шансове да попадне в парламента е новата формация "Български възход", отколкото ИТН", коментира Томов.

Към 10:00 часа са обработени 99.91% от протоколите. Данните показват, че коалицията "Български възход" получава 4,63 процента от гласовете, а "Има такъв народ" - 3,38 процента.

Шест политически формации със сигурност влизат в новото 48-мо Народно събрание, показват данните на ЦИК при почти 100% обработени протоколи. На въпрос дали има шанс в парламента да влезе и осма политическа сила в лицето на "Има такъв народ", Цветозар не даде коментар. Той заяви, че резултатите към момента показват кои политически формации имат ясни шансове да влязат в следващото Народно събрание. 

Гласувалите на изборите за Народно събрание на 2 октомври са малко над 2 млн. и 500 хил. души. Това не е окончателната бройка и тя ще се промени с малко, по думите на Томов.