От общо 61 държави България е получила разрешение от 42 да проведе избори на тяхната територия. Това обявиха на брифинг представители на МВнР. Все още се чака позволение от Гърция, Белгия, Дания, Великобритания, Ирландия, Норвегия, Канада и Италия.

С решение на ЦИК в 61 държави трябва да бъдат разкрити избирателни секции на общо 734 места.

Активирана е и възможността за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина, като всеки българин зад граница може да направи това до 6 септември, уточниха представителите на МВнР.

"Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната. Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас", обясни Калин Анастасов - зам.-председател на работната група за изборите в МВнР.

По думите му вече има подадени около 2500 заявления. Ако се събере достатъчен брой, може да бъде увеличен и броят на секциите.

"В 00:00 часа на 17 август на страницата на ЦИК беше активирана възможността и за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина. Този процес приключва в 24:00 часа на 6 септември. В случай че бъдат събрани достатъчно брой заявления, съгласно Изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и борят на секциите в тях", каза заместник външният министър и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

МВнР е заявило готовността си пред ЦИК да достави в секциите в чужбина и прибере обратно в България машини за гласуване, добави Коджабашев.

По думите му максималният брой на секциите с машини в чужбина е 310, като във всяка една секция трябва да бъдат доставени по 2 машини или общо 620.

В не повече от 40 места ще се проведат изборите в Германия, обясниха още представителите на МВнР. Те отбелязаха, че Русия също е дала съгласие за провеждане на избори, като България има готовност да организира вота в Москва и Санкт Петербург.

"Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това означава, че очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции", отбеляза Анастасов и добави, че към посолство ни в Египет е отправено запитване за организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел-Шейх.

Изборите в чужбина ще струват около 6,5 млн. лв., казаха от МВнР.

Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 бюлетини, добави Анастасов.