Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) призова главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на партия "Възраждане" с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии, а на лидера й Костадин Костадинов да бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс.

Причината за това е предизборен клип, публикуван във Фейсбук страницата и официалния сайт на националистическата формация. В 10-секундното видео се вижда показен разстрел с две автоматични оръжия в пленарна зала. Кадрите са част от украинския сериал "Слуга на народа", а актьорът, който стреля, е самият Владимир Зеленски - избран само преди дни за президент на страната. В сериала, който не е излъчван в България, въпросната сцена представлява фантазия на героя - местен учител по история, който в крайна сметка също става държавен глава.

Кадрите, в които персонажът избива депутатите, са изключително популярни както в Украйна, така и в Русия. В клипа на "Възраждане" обаче никъде не е уточнено, че те са част от филма.

Скрийншот

Кадърът на автомат в клипа пък е взет от популярната екшън игра Counter Strike

Скрийншот

До този момент няма реакция от прокуратурата.

Вчера от ЦИК коментираха, че съдържание, разпространено чрез социални мрежи, не подлежи на регулиране от тях, но ако клипът се появи в медии или бъдат изрично сигнализирани, ще се заемат със случая.

Днес вече е подадена жалба, която ще се обсъжда на заседание, уточни говорителката на комисията Таня Цанева в отговор на въпрос на брифинг за евроизборите.

"Аз също споделям мнението, че тази сцена на насилие е против добрите нрави", коментира тя.

От АЕЖ пък заявиха още:

"Конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че "Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели.

"Законът за политическите партии предвижда, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона. Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения".

От организацията призовават прокуратурата да провери дали Костадинов не попада в хипотезата на чл. 162 (3), във връзка с чл. 162 (2) от НК, предвиждаща лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 30 000 лева за лице, което ръководи организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения.

"АЕЖ-България е категорична, че българските институции трябва твърдо да се противопоставят на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на масови разстрели на невинни граждани в Европа, САЩ, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия показват колко сериозно трябва да се приема всяка една заплаха. Очакваме незабавни действия от прокуратурата срещу партия "Възраждане" и нейния лидер Костадин Костадинов", завършва позицията на асоциацията.

Самият Костадинов коментира пред радио "Свободна Европа": "С този клип казваме, че в България има медии като "Свободна Европа", които работят за унищожаването на българската държава. Този клип е насочен точно към медии като вашата. Това не е предизборен клип".

Видеото обаче завършва с номера на партийната бюлетина за евровота в неделя и със задължителния надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

През 2017 година Костадин Костадинов заведе дело срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки, който му ударил шамар

БТА

Партия "Възраждане" беше създадена през 2014 г. от варненския общински съветник Костадин Костадинов, който е бивш член на ВМРО и НФСБ. През 2011 г. той беше кандидат-кмет на Варна от ВМРО и беше задържан месец преди изборите, след като се опитва да влезе с група протестиращи в Катуница заради етническото напрежение там. Няколко години по-късно той определи ромите за "подчовеци" и "паразити".

През 2015 г. Костадинов пак се кандидатира за кмет, този път в коалиция с "Атака" и "Нова сила", но се класира на пето място.

На последните парламентарни избори обаче "Възраждане" мина границата от 1% от гласовете и стана единствената партия извън парламента, която получава субсидия. Сред нейните основни идеи са излизане на България от НАТО и ЕС и преориентиране към Русия.