След сигнал на общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград ЦИК е разпоредила премахване на предизборни агитационни материали на партия "Глас Народен", регистрирана за участие в евровота, заради това, че квадратът с номера на бюлетината е на фона на листо от канабис.

Агитационният материал освен че призовава за подкрепа на определена партия и кандидат от нейната листа, съдържа и послание "Различният избор. Избирай трудно ІІ". Горе вляво се вижда квадрат с номера на партия в интегралната бюлетина на фона на листо от канабис. Разгледан в цялост, същият внушава послание за толерантност към разпространението и употребата на наркотични вещества. Отделно от това, позицията в тази насока очевидно е съчетана с призив именно заради това да се гласува за цитираната партия и кандидат, смятат от ЦИК.

Председателят на съвета по наркотични вещества д-р Теменужка Любенова е сезирала както ЦИК, така и Съвета за електронни медии за недопустима реклама на канабис и то в предизборни материали. Според нея това била грозна манипулация особено към младите хора, която е в контекста на идеята за легализиране на леката дрога.

В решението си ЦИК е обявила това като нарушение на чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс и е приела, че снимковата илюстрация на листо от канабис, макар и индиректно, застрашава здравето на гражданите и добрите нрави.

На представителите на партията - лидерът Светослав Витков и кандидатката за евродепутат Венета Маджистрели, ще бъдат връчени актове, като санкцията е от 200 до 2000 лева, като е разпоредено незабавно премахване на предизборните плакати в цялата страна.

"Отказваме да изпълним такова безумно решение! Отказваме да живеем в страна, където проблемите, които дори ЕП желае да разреши са табу!", написаха във Фейсбук профила си от "Глас Народен".

"Този знак присъстваше в кампанията още през 2014 г.", коментира Светльо Витков пред OFFNews.

"Тогава в програмата на Глас Народен имаше точка, чрез която искахме легализиране на канабиса за медицински цели. България е единствената страна от ЕС, в която дори не са залегнали дебати по тази тема, докато на 13 февруари тази година ЕП одобри резолюция за използване на канабиса за медицинси цели, в която призовава за ясна правна дефиниция за използването на канабиса в медицината и разграничаване от всякакви други начини на употреба. Това са избори за депутати за европарламент и темата е адекватна, а това, че в България този проблем дори не се разисква, говори за антиевропейското мислене и манталитет на част от нашите политици", добави вокалистът на група "Хиподил".

Според заместника му в партията Венци Мицов това, че "някои политици са базирали целите си кампании върху пхроизводството на ракия, а лицемерно се опитват да ни кажат, че използването на канабиса за медицински цели е зло, означава само едно - че живеем в общество, управлявано от ретради".

"Ще обжалваме решението на ЦИК и докато не излезне решение на съответния съд, ние нямаме причина да сваляме агитационните си материали", каза той.