ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Тя включваше модификация на софтуера на устройства за частичните местни избори в края на този месец и на всички машини за предстоящия предсрочен вот, както и логистиката на машините, но без тази в чужбина.

Решението е взето, след като от компанията "Сиела Норма", с която се водеха преговорите, заявиха, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева. От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена. Офертата на ЦИК беше едва за 6,5 млн.

Предстои комисията да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот.

"Има решение на ЦИК, което е обявено публично. В него има максимална цена. Това е становището, преговори над максималната цена не се водят. Ако не се стигне до договор с доставчика "Сиела Норма", ще направим избори на 11 юли само с наличните машини", заяви обаче в неделя говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9600 - тези, в които има над 300 избиратели. Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции, каза още той.

Крайната цена обаче се увеличава заради изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, извършени на изборите на 4 април.