Хартиената бюлетина за изборите на 2 април е в далеч по-скромни размери. Тя ще е дълга само 60 см, стана ясно по време на демонстрацията на образците на хартиени и машинни бюлетини, която направи Централната избирателна комисия (ЦИК).

В предишни години на парламентарни избори обичайно хартиената бюлетина е била с дължина около един метър, а дори е стигала и до 1,20 м, но тази година е по-малък и броят на партиите и коалициите, участващи в поредния вот. Те са само 14 партии, 7 коалиции, двама независими кандидати от районите Варна и Ловеч, докато на предишни вотове почти винаги са били над 30.

Бюлетината за сънародниците ни в чужбина се различава единствено по липсата на възможност за отбелязване на преференции. И двата варианта на хартиената бюлетина - за страната и чужбина, съдържат номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации, както и за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, в това число и опцията "Не подкрепям никого". 

Хартиената бюлетина и бюлетината за машинно гласуване, която се визуализира на устройството, са еднакви, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Матева показа как изглеждат и уточни, че машинната бюлетина ще е дълга 20 см.

Когато с нея е гласувано за политическа формация, а не с опцията "не подкрепям никого", на бюлетината ще бъде отпечатан и номерът, и наименованието на партията или коалицията, номерът на преференция, ако има такъв, наименованието на независим кандидат, ако има такъв, както и QR-код хеш-код.

Снимка: БТА

Електронната бюлетина, която се визуализира на устройството, ще има две страници, като първата страница приключва до 15 партии и коалиции, а на следващата са подредени останалите.

След като бъде разпечатана машинната бюлетина, избирателят трябва да я сгъне, след което се поставя печат. Тя ще бъде пускана в прозрачна урна с надпис за машинно гласуване, а в отделна кутия ще се поставят хартиените бюлетини.

Матева обясни още, ЦИК е приела първата част от методическите указания за вота, така че първите обучения на СИК започват още в средата на другата седмица.

Снимка: БТА

Говорителят на ЦИК призова СИК след края на изборния ден и след попълването на черновите, да въведат и данните в електронния протокол, като натиснат бутона "провери", и чак след това да отнесат книжата в РИК.

"Защото така ще е много по-бързо и лесно преброяването", добави Матева. Електронните протоколи са изработени от "Информационна обслужване" по искане на ЦИК.

Снимка: БТА

В страната ще се гласува с машини в 9366 секции, а в чужбина в 244 от общо 738. В България секциите са общо 11 818.

Снимка: Булфото