Говорителите на Централната избирателна комсия (ЦИК) Александър Андреев и Таня Цанева показаха как ще изглеждат интегралните бюлетини за кмет и общински съветници на местните избори на 27 октомври.

Върху тях отляво стоят имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого".

Значително по-широка е бюлетината за общински съветници. Отляво са номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети, от дясната страна са кръгчета за отбелязване на праференцията.

За София са предвидени 34 листи за кандидати за общински съветници, а кръгчетата са с номера от 101 до 161, за да се избегне феноменът 15/15. И при тях има възможност "Не подкрепям никого". В столицата ще се гласува с 4 бюлетини - за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

Снимка: БТА

Важно е да се знае, че за да бъде валидна бюлетината, избирателят трябва да отбележи с Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, независим кандидат или в опцията "Не подкрепям никого". Задължително е отбелязването да стане със син химикал. Освен това бюлетината трябва да се сгъне, така че да остане видим номерът й, за да може да се откъсне след това от член на секционната комисия. ЦИК обаче все още не е приела решение, с което да даде примерен начин за сгъване на бюлетините, пишещ със син цвят, уточни Андреев.

Снимка: БТА

Прагът на преференцията е 7%, но това не важи за водача на листата. Разместването се отнася за хората зад него.

Снимка: БТА

В рамките на тази предизборна кампания две са подадени две по-важни жалби. В единия случай ЦИК е отхвърлила жалба на кандидата за кмет на София Мая Манолова срещу решение на комисията, а вторият случай е във връзка с предаването "Референдум" на БНТ1 и участието на депутата и кандидат за кмет на Столична община Волен Сидеров, каза още Александър Андреев.

Той припомни, че ЦИК е установила нарушение в предаването "Референдум" на БНТ1, излъчено на 1 октомври, и е излязла с решение за това. Председателят на ЦИК трябва да състави акт за установеното нарушение на лидера на "Атака" заради непристойно поведение на Сидеров, който е допуснал обидни епитети към водещия на предаването Добрина Чешмеджиева и други участници.

"Става въпрос за накърняване на добрите нрави, честта и достойнството на кандидатите", посочи Андреев.

На въпрос каква точно ще бъде глобата, която по закон е между 2000 и 5000 лева, говорителят обясни, че това ще бъде въз основа на преценка на установеното нарушение.

"При излизане на решението, с което вече се налага наказанието, тогава ще бъде преценено и какъв да бъде размерът", посочи Андреев, като не уточни срока за това.

Попитан дали ЦИК ще уважи искането на БНТ1 ПП "Атака" да не участва в предизборната й кампания, Андреев каза, че такова искане от страна на БНТ не е постъпвало към ЦИК. Той обаче уточни, че "двете страни трябва сами да уредят отношенията си във връзка с това споразумение". Това, което прави ЦИК, на основата на текстове от Изборния кодекс, е да одобри споразумението с оглед на това дали отговаря на правилата на обществената медия", коментира още Александър Андреев.

В ЦИК са постъпили 91 жалби, от които 15 срещу съставите на общинските избирателни комисии, процес, който приключи и 78, свързани с регистрацията на кандидати, партии и коалиции за участие в местните избори. В момента висящи са две жалби, уточни Андреев.

В момента текат проверки по отношение на правата на кандидатите и скоро ще има окончателния брой на кандидатите както за общински съветници, така и за кметове, кметства, общини и райони. В Столична община кандидатите за кмет на община са 20, уточниха от ЦИК. Кандидатите от държави членки на Европейския съюз са 8 - в Царево, Варна, Велико Търново и на други места. Като гражданство има такива - с гръцко, румънско, на Великобритания, посочи Андреев.

Регистрирани са вече и три български сдружения за наблюдение на изборите - Асоциация прозрачност без граници, Сдружение "Младежи за Балканите" и Сдружение на независимите студентски дружества.

От ЦИК отправиха апел към социологическите агенции, т. нар. екзитпол, които ще отразяват изборите, да подготвят вече своите документи за регистриране в ЦИК, тъй като срокът изтича на 19 октомври.