Централната избирателна комисия изпрати запитване до вицепремиера Томислав Дончев по повод изнесена от него информация в медиите, че в Министерския съвет са били предоставени предварителни оферти от фирми-производители на машини за гласуване.

От ЦИК отправиха и покана за среща с Дончев във връзка с провеждането на машинното гласуване.

В дневния ред на днешното заседание на ЦИК бе включено и обсъждане на доклад във връзка с експериментално дистанционно гласуване, но след това точката бе оттеглена за следващо заседание.

През май комисията прие пътна карта, която включва мерките и дейностите за изпълнение на това гласуване, за периода 2020 - 2023 г., както и отговорните институции, финансовия ресурс и етапите за тяхното изпълнение.

На основание на преходните и заключителните разпоредби на изборния кодекс чрез системата за дистанционно електронно гласуване ще бъде проведено експериментално гласуване на три избора и чак след това да бъде направен и подробен анализ на предимствата и недостатъците от експеримента, които да покажат приложимост на този начин на гласуване и внедряването му на всички видове избори в България.

В понеделник парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Изобрния кодекс, след като бяха критикувани от президента Румен Радев, че отглагат машинното гласуване, въпреки че според законодателството са длъжни да осигурят машини.

Затова с промените от управляващата партия предлагат въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина.