35-ият ден на протести срещу правителството и главния прокурор започна с демонстрация за машинното гласуване на партия МИР, която открито симпатизира на президента Румен Радев. Организаторите показаха модел на машината и как се използва.

"Електронният вот не може да бъде манипулиран", заявиха те пред БНТ и призоваха антиправителствените протести да се провеждат в работно време, докато в сградите все още има служители.

"След 20 ч. скандирането под прозорците пречи повече на живущите, отколкото на управниците", смятат от МИР.

Галерия вижте тук >>

Малко по-късно стана ясно, че вторият протест за деня - шествие с 13 автомобила, които се движат с 50 км/ч от София към Пазарджик, е предизвикал 20-километрово задръстване на магистрала "Тракия" в района на тунел "Траянови врата". Около 14 часа колите се насочиха по обратния път към столицата. Преди това автоколоната премина през центъра на Пазарджик и престоя 20-ина минути пред сградата на общината. С мегафони протестиращите заявиха, че Пазарджик трябва да се включи в протестите и исканията за оставка на премиера и на главния прокурор.

Снимка: БТА

В 18:30 часа пък 100-ина души се събраха на пърформанс пред посолството на Германия. Протестната акция беше анонсирана като "Масово затваряне на очи". Целта на участниците е да накарат Германия да заеме ясна позиция за случващото се в България.

По-рано днес от посолството излязоха с позиция относно обявения протест. В нея се посочва, че решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България.

Снимка: БТА

Още преди началото на събитието, временно изпълняващият длъжността посланик на Германия у нас Йорк Шуграф направи своя коментар, като подчерта, че "Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България".

"За нас е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията. Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки", коментира Йорк Шуграф в официална позиция от името на германското посолство.

Снимка: БТА

И тази вечер основната група протестиращи се събира в т.нар. "Триъгълник на властта". Продължават и блокадите. Затворени за движение са "Орлов мост", площад "Независимост" и кръстовището пред Софийския университет. Движението пред Ректората бе временно възстановено, но след призив на "Отровното трио" бе окупирано отново. Организаторите на антиправителствените акции обявиха, че търсят "дневна стража", която да стои пред университета и да се занимава с различни инициативи през това време.

Снимка: БТА

От трибуната в градинката пред Президентството днес Николай Хаджигенов от "Отровното трио" прикани хората да бъдат утре в 9.00 ч. пред сградата на Народното събрание, където депутатите ще заседават извънредно. Той ги призова да носят домати и яйца. 

Снимка: БТА

Част от протестиращите виждат в новите антикризисни мерки на правителството опит да се потуши напрежението и по този начин да се стигне до сваляне на барикадите. Те са категорични, че няма да отстъпят от исканията си.

Снимка: БТА

След 21 часа протестиращите направиха традиционното си шествие, което стигна до палатковия лагер на "Орлов мост".

Снимка: "Булфото"

Продължават и демонстрациите извън София. 

Във Варна протестиращите продължават блокадата пред кръстовището на Общината. Проведе се и станалото традиционно шествие по централни улици в града.

Във Велико Търново се проведе автошествие до крепостта Царевец и обратно.

В Бургас 20-ина души се събраха пред сградата на Общината.

Автошествие в Хасково блокира поетапно движението по централните булеварди в града. Автомобилите спряха пред Съдебната палата. До конфликти между протестиращи и граждани не се стигна. Недоволните призоваха министър-председателя Бойко Борисов да не следва примера на бившия премиер Пламен Орешарски, който управлява над 300 дни в условията на постоянни протести. 

Снимка: БТА