Централната избирателна комисия вече е избрала варианта на дизайн на хартията, която ще се ползва за машините за гласуване на предсрочните избори на втори април, съобщава БНР.

Печатницата на БНБ е уведомена, а от там вече предлагат и график за доставката на ролките със защитена хартия, става ясно от проведено заседание на Комисията.

"До 15 март включително - 10 000 броя ролки. До 27 март включително - 10 000 броя ролки. В случай че до 27 март ни бъдат доставени 20 000 ролки, това ще е достатъчно всяка машина за гласуване да бъде оборудвана с по две ролки хартия", заяви заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов.

"Тъй като комплектоването на машините продължава и в следващите дни - след 27 март до 31 март включително, ако след 27 март ни бъдат предадени още ролки, ще има възможност в секциите с повече избиратели да се постави и трета ролка хартия", коментира още Войнов.

Печатницата ще изпрати и мостри, както на хартиената бюлетина, така и на тази, която ще се отпечатва от машината. Мострите ще са със съответните защити.

По-рано представители на някои политически партии изразиха притеснение, че ролките хартия за машините няма да бъдат доставени навреме и дали тяхното количество ще е достатъчно за провеждане на изборите.

"Според нас и становището на печатницата на БНБ, евентуална дата за избори 26 март практически не би могло да се достави хартията, но за 2 април ЦИК ще има необходимите количества хартия и тя ще отговаря на изискванията, заложени в закона", заяви преди седмица председателят на комисията Камелия Нейкова по време на изслушване в парламента, поискано от ГЕРБ.