На местните избори, които ще се състоят на 27 октомври т.г., правото си на глас следва да упражнят общо 6 227 901 гласоподаватели според утвърдените избирателни списъци, информира на днешния, последен преди изборния ден, брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Броят на избирателите, включени в част втора, е 770.

Общият брой на кандидатите в местните избори е 36 251 души. От тях за общински съветници - 29 493, за кметове на общини - 1254, за кметове на кметства - 5041, за райони - 463 и за кметства само с един кандидат - 392-ма. Общини, за които има само един кмет за община - петима, съобщи Андреев.

Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София - 20, следвана от Пловдив - 14, Благоевград и Шумен - по 13.

ЦИК е приела четири принципни решения тази седмица. Първото е за спиране на камерите в училищата и другите места за гласуване с цел осигуряването на тайната на вота на избирателите - от 7.00 ч.до 20.00 ч., а там, където изборният ден продължава - до 21.00 часа, което ще важи и за двата тура.

Другото решение предвижда след изборите всички избирателни списъци да се предадат на ГД ГРАО за извършване на повторна проверка, за това дали има избиратели, които са гласували в нарушение на Изборния кодекс, т. е. без да имат избирателни права, или са гласували на две места.

Следващото решение е свързано с работата на подвижните избиратели секции до хората със затруднено придвижване и др. институции.

Последното решение урежда въпроса за отварянето на помещенията, в които се съхраняват изборните книжа, което трябва да стане непосредствено преди приключването на изборния ден - в 7.00 часа, а след предаването им те отново се затварят, запечатват и предават на съхранение на общинската администрация, което важи и за двата тура на изборите, информира Александър Андреев.

Към момента в ЦИК са подадени общо 87 сигнала и 252 жалби, каза още говорителят. Жалбите срещу решения на ЦИК са 14, като все още две са във ВАС и чакат постановление от там. Андреев припомни и снетите имунитети от страна на ЦИК на двама кандидати за кметове и петима общински съветници по исканите на главния прокурор от последните дни.

Социологическите агенции, които ще извършват проучвания на изхода т. нар. екзитпол, на местните избори са общо 8 - Сова 5, Галъп, Алфа рисърч, Афис, Трент, Екзакта рисърч, Стратегически анализи и маркетинг и Маркетлинкс. От ЦИК припомниха, че абсолютно се забранява под каквато и да е форма и начин обявяването на резултати от допитване до общественото мнение за изборите 24 часа преди приключването на изборния ден, т. е. от 00.00 часа на 26 октомври. Такива резултати може да се оповестяват едва след 20.00 часа на 27 октомври, когато приключва изборния ден.

В момента все още се извършва регистрация на наблюдатели на изборния ден. Към момента две международни структури са получили такава - организация от Естония и ПАЧИС. От българските неправителствени организации са регистрирани 13 с общо 2137 наблюдатели.