Серията от избори през последните две години макар и да са уморили българина още на се го отказали от желаниeто му да гласува. При проведеното изследване чрез метода на телефонно интервю, 41.4 процента от реципиентите отговарят, че ще гласуват, 39.6%, - няма да гласуват, 12 процента още не са решили, а 6.8 процента не знаят как ще постъпят. На уточняващ въпрос към решилите да гласуват знаят ли за кого ще гласуват, 88% отговарят, че вече са решили за кого, а 12% отговарят, че тепърва ще решават.

На въпрос към всички интервюирани, ако все пак гласуват кого биха подкрепили, 22.2 посочват коалицията ПП/ДБ, 21.8% посочват ГЕРБ/СДС, 8.8% "Възраждане", 8.3 % БСП, 6.1% ДПС, 3% ИТН, 2.9% "Български възход", 2.6% новата формация "Заедно", 1. 1% процента "Левицата", 0.8% ВМРО.

Всеки четвърти от интервюираните заявява, че не би подкрепил никого, не знае или не се интересува. Интересен за отбелязване факт е, че мнозина от интервюираните разпознават коалицията "Заедно" по скоро като коалицията на Ива Митева, а "Левицата" като партията на Мая Манолова.

На въпрос към интервюираните към каква сфера са основните икономически проблеми, които трябва да се решават, 51.7% отговарят, че това са високите цени на хранителните продукти и инфлацията изобщо. 30.8% отговарят, че на първо място са високите цени на тока, бензина и горивата изобщо. 14.4% смятат, че това са цените за медицински услуги и лекарства, а 3.1% нямат мнение.

На въпрос кой от изброените политици би управлявал най-добре България в сегашната ситуация, резултатите са: 21.2% посочват Румен Радев, 18.2% Бойко Борисов, Гълъб Донев - 14.4%, 11.4% - Кирил Петков, 10.1% Корнелия Нинова. Това е малко изненадващо, тъй като има повече интервюирани, които считат, че Нинова би управлявала добре, отколкото интервюирани, които декларират подкрепа за БСП. 8.5% считат, че Костадин Костадинов би управлявал най-добре, а 4.3% считат, че Ива Митева е добре да управлява в сегашната ситуация.

Това е поредна изненада, защото подкрепата за Митева е по-голяма отколкото подкрепата за нейната политическа сила, но може би разочарованието на българските избиратели от силни мъже в българската политика прелива в подкрепа към силна жена. 3.8 процента от интервюираните посочват Христо Иванов като политика, който би управлявал най-добре в сегашната ситуация. 3.1% считат, че това би бил Мустафа Карадайъ, 0.9 процента посочват Стефан Янев, а 0.6 процента Манолова (трета жена, посочена от интервюираните).

2.8% отговарят, че нито един от посочените няма да управлява добре в сегашната ситуация, а 0.7 процента отговарят, че не могат да преценят. Към момента на изследването могат да бъдат направени следните изводи: Няма да има драстични изненади нито по отношение на интензивността на гласуващите, нито по отношение на досегашната представителност на политическите сили в парламента.

ПП/ДБ И ГЕРБ/СДС към момента са с изравнена подкрепа. Въпрос на последваща концентрация е коя от двете коалиции ще бъде първа политическа сила. Битката ще е за онези 12 процента, които декларират, че ще гласуват, но още не са решили за кого. Потенциал за непоказан - скрит вот, има традиционно при ДПС и "Възраждане".

БСП са се свили до максимално твърдото си ядро и при пределна мобилизация дори могат да подобрят леко резултата си. "Възраждане" вероятно ще подобри също резултата си, но ПП/ДБ може и да не достигнат сбора от постиженията от двете отделни формации от предишните избори.

ИТН остава под чертата, която теоретично биха прескочили, ако можеше да се обедини с новата формация "Заедно", която се води от бившите им експерти Митева и Каримански. Българите са склонни повече от преди да подкрепят жена начело на управлението и като цяло все повече ще подкрепят професионалисти пред чисти политици.

Изследването е осъществено от Център по маркетинг и консултации по метода на телефонно интервю сред 880 интервюирани лица в периода 27.02. - 02.23. 2025 година.