Правосъдният министър в оставка Цецка Цачева обясни в Стара Загора, че оставката ѝ е личен акт и идва след като вчера тя сама е поискала от антикорупционната комисия и прокуратурата да направят пълна проверка на начина, по който е придобила луксозен апартамент от фирмата "Артекс".

"Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на Министерски съвет, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя. При така създалата се ситуация, когато вървят проверки, считам, че един правосъден министър не може да изпълнява функциите си", каза още тя.

По-рано днес Министерски съвет съобщи, че министърът на правосъдието Цецка Цачева е подала оставка след среща с премиера Бойко Борисов заради свързаната с името ѝ имотна сделка в лускозната сграда на фирма "Артекс" - "Летера". Пред премиера тя е заяви решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

"Знаете, че още във вчерашния ден еднолично сезирах компетентните институции с искане да бъде извършена проверка по отношение на придобитото от мен недвижимо имущество. Това означава, че нямам никакви притеснения за извършено престъпление, тъй като не съм никакви връзки с фирмата продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт. Още във вчерашния ден, след като говорих с премиера, съм изразила готовност да подам и оставка. Беше коректно да го изчакам да се завърне от Брюксел. Тази сутрин в неговия кабинет спокойно обясних за пореден път и на него при какви условия и как съм сключила сделката", каза Цецка Цачева.

Нейното убеждение е, че докато вървят проверките на Антикорупционната комисия и на Върховна касационна прокуратура, не е редно да изпълнява функциите си на министър на правосъдието.

"Поради което едновременно с подаването на оставка съм заявила и молба да ми бъде разрешен полагаемия се годишен отпуск до момента, който оставката бъде гласувана в Народното събрание", добави Цецка Цачева.

На въпрос не е ли редно и другите, намесени в имотния скандал да постъпят като нея тя отговори, че във времето е показала, че може да носи отговорност.

"Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично и това се доказа веднага на проведените парламентарни избори, на които политическа партия ГЕРБ е и към този момент управляваща и мандатоносител на кабинета Борисов 3", добави Цачева.

"За мен е важно да реагирам тук и сега и съм го направила още рано тази сутрин. Така се носи отговорност според мен", дабави тя.

Цачева категорично отрече да й е оказван натиск от страна на премиера. В кабинета му сутринта двамата са провели спокоен разговор за ситуацията, а Борисов подкрепил предложението й да подаде оставка.

"Апартамент гейт" на Цачева

Новото жилище на Цецка Цачева, което й коства оставката, се намира в един от най-скъпите райони на София. Документите от Агенцията по вписванията показват, че апартаментът от 200 квадрата, който е на седмия етаж, ѝ е струвал 286 хил. лв.

Преди дни пред bTV Цачева заяви, че имала ангажимент да доплаща над сумата, описана в нотариалния ѝ акт. Според документите в Агенцията по вписванията, квадратен метър за Цецка Цачева е струвал около 660 евро.

 От Антикорупционния фонд, които разкриха сделката на Цачева са категорични, че щом в нотариалния акт няма ангажимент за доплащане, то това е и крайната цена за апартамента. Оставката според тях не решава проблема. Трябва да се търсят отговори на много въпроси.

"Изключително важно е да се види имало ли е поръчкови законопроекти, изменения на закони в полза на определени фирми, облагодетелствани", коментира Николай Стайков Антикопуционен фонд.

"Артекс" и в момента работят по строителството на 34-етажната сграда "Златен век", чието разрешително би трябвало да е изтекло през 2017 г. Законова промяна, внесена от ГЕРБ и тълкуване на заместник-регионалния министър Валентин Йовов, всъщност дават възможност строителството да продължи до 2020 г.

Междувременно юристи на "Артекс" публикуваха съобщение за цената на апартамента на Цветан Цветанов. Според него сделката е законна и стандартна.