Поисках Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и главният прокурор да извършат проверки за апартамента ми на ул. "Юрий Гагарин", заяви пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод скандала с жилищата, които тя, лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-министърът на спорта и негова кумица Ваня Костова и депутатът Вежди Рашидов са си купили от фирма "Артекс инженеринг".

"Искам да информирам, че тази сутрин с нарочно писмено волеизявление от моя страна съм сезирала председателя на КПКОНПИ, както и главния прокурор за категоричното ми желание да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот. Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът, и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните отношения", каза тя и изрази готовност да сътрудничи на проверките.

"Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Както и ще настоявам резултатите от проверката да бъдат публично огласени", каза още Цачева.

Тя добави, че до излизане на резултатите от проверките няма да коментира повече тази тема.

"Цената е за имот в груб строеж. И в нотариалния акт това, което е записано", подчерта Цачева.

Още вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви:

"Тъжно ми е, че вчера дадохме над 53 милиона за великденските надбавки и само в рамките на три месеца за Коледа и Великден над 106 милиона повече за пенсионерите, а това потъва и заминава. Много ми е тъжно и гадно, защото обяснение има. Говорих с Цветанов по телефона. Ще говоря още веднъж с тях, но много ми е неприятна тази тема. Ще изчакам кратко време, прокуратурата и КПКОНПИ да се произнесат".

Президентът Румен Радев обаче изрази опасения, че назначената от Цветан Цветанов КПКОНПИ ще извърши обективна проверка.

Говорителят на Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, пък уточни, че в прокуратурата е постъпил сигнал от сдружение БОЕЦ и ще се прецени дали има достатъчно основания за проверка.