Отровното трио, партиите на Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов се споразумяха за взаимно сътрудничество за контрол над изборния процес и гарантирането на неговата честност, съобщиха днес адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян.

"Ние, от "Отровното трио и гражданите", изразяваме своето удовлетворение от факта, че управляващата мафия се провали в опитите си да всее раздор, взаимни обвинения и нападки между основните опозиционни субекти. Борисов ясно идентифицира кой ще атакува - чрез избори - олигархичната му власт, но усилията му за разделение не успяха. Той няма да спре и всички ние го знаем. Борисов не може да бъде честен играч и само заедно можем да се изправим срещу машината на държавата, използвана за разправа с непослушните.

Готовността на партиите и сдруженията, представлявани от г-н Слави Т. Трифонов, г-н Христо Иванов и коалиционните му партньори, както и от г-жа Мая Манолова и партиите, застанали зад нея, за взаимно сътрудничество за контрол над изборния процес и гарантирането на неговата честност, са нашето оръжие за предстоящата битка на гражданите за промяна. Това е в полза на всички хора, гаранция за спазване на конституционните ни права и ясен опит да се спрат злоупотребите под диктовката на властимащите.

"Отровното трио" и гражданите смятаме, че последните изявления на "Демократична България" и "Изправи се.БГ", както и първоначално заявената позиция на партия "Има такъв народ", дават шанс за голяма промяна в страната и възможност за постигане на консенсус в бъдещия парламент около стратегическите задачи, свързани с връщането на свободата, демокрация и правовия ред.

Усилията си струват и идва време, в което всеки от нас ще уважава мнението на другия и получаваме шанс да се съсредоточим за атака срещу основния проблем за страната ни, както го правеха гражданите по площадите на България и света в продължение на месеци. Съдбата на държавата е по-важна от отделните интереси на всеки един и дойде време, в което можем да го докажем!", написаха в страницата на "Отровното трио" адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян.

Още вчера проф. Минеков намекна какво предстои да бъде обявено, публикувайки в социалната мрежа следния емоционален пост: "Сбъдна се! Щастлив съм! По Коледа се случват чудеса!". Преди дни скулпторът заяви, че ако опозицията срещу правителството не се обедини, той ще напусне "триото" и протестите.

Проверка на Dir.bg установи, че все още няма официална реакция на новината от страна на Слави Трифонов и Мая Манолова. Христо Иванов вчера анонсира кампанията на партията си "Ти броиш", в която казва: "Кампанията "Ти броиш" е съществена част от усилието на Демократична България да осигури възможност за наблюдение на изборите съвместно между различни партии и неправителствени организации. Готови сме да обсъдим и други идеи за съвместяване на усилията и ще споделяме и други свои ресурси и инструменти".

В сайта на "Да, България" пък пишат: "...Демократична България заявява своята готовност за сътрудничество с демократични формации и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборния процес и провеждане на паралелно преброяване, включително като сподели своите ресурси - човешки, технологични и информационни, с другите участници в това усилие. Призоваваме за подписване на пакт за интегритет и поемане на публични ангажименти от участниците в изборите за противопоставяне на порочните изборни практики".