Трима новоизбрани кметове не успяха да встъпят в длъжност заради проваления кворум в Народното събрание. По програма парламентът трябваше да прекрати пълномощията на Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, Петър Куленски от "Продължаваме промяната-Демократична България" и Калин Калапанков от "БСП за България", които са подали оставки като народни представители.

Депутатката от ГЕРБ Евгения Алексиева беше избрана за кмет на район "Панчарево" в София, а колегата й от ПП Петър Куленски е новият кмет на Пазарджик. Социалистът Калин Калапанков пък спечели кметския стол в Брезово.

"Днес трябваше да бъде гласувана моята оставка, но за съжаление не се събра кворум в НС и аз все още оставам народен представител", коментира новият кмет на Пазарджик Петър Куленски по Нова телевизия.

"Надявам се в следващите дни това да се случи, за да мога да встъпя в длъжност като кмет на Пазарджик през следващата седмица. Аз съм направил всичко необходимо, за да подам моята оставка, така че не мисля, че ще има пречка, ако не заработи парламентът", предположи депутатът, спечелил кметския пост.

В 9.00 тази сутрин в залата се регистрираха само 74 народни представители от трите опозиционни парламентарни групи на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", а депутатите от ПП-ДБ бяха в залата, но не осигуриха кворума, за да не се окаже, че опозицията приема закони. 

Отсъстваха народните избранници от ГЕРБ и ДПС, които провеждаха успоредно свои заседания на парламентарните групи.

В същото време председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова вече анонсира, че в четвъртък депутатите от групата ще влязат в пленарната зала, за да отхвърлят президентското вето върху закона за енергетиката в частта за либерализирането на цените за битовите потребители.