Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов излезе пред медиите заедно с ръководството на ИТН, за да коментира  актуални политически теми и референдума за свикване на ВНС с промяна на държавното устройство, подписка за който инициираха преди два дни. 

Самият Трифонов подчерта, че инициативата им, която цели хората да си кажат дали искат президентска или парламентарна република, няма нищо общо с президента Румен Радев. 

"Не съм се виждал с него. Откакто е президент - само веднъж, и то отдавна. Идеята е наша и касае въвеждането на мажоритарни избори", обясни Трифонов.

ИТН поиска връщане на ветото за Северна Македония и заяви, че няма да се коалира с никого преди изборите.

"Няма да има такава коалиция, тя е невъзможна", категоричен беше Трифонов. Той уточни, че няма как да си партнират с леви партии като БСП и ПП, защото те самите са десни.

В началото на брифинга, който се излъчваше на живо от Телевизия 7/8 и продължи близо час и половина, беше представено социологическо проучване, проведено под формата на телефонно интервю сред 1000 анкетирани между 19 декември и 10 януари. Изследването е поръчано от ИТН на социологическата агенция "Ипсус" в Германия, която е третата най-голяма в света, според партията. От ИТН искали първо да проучат нагласите на хората преди да започнат с подписката за референдума.

За референдума

Идеята на Слави Трифонов за референдум за ВНС получава 53% подкрепа, според проучването. 50% от запитаните заявяват подкрепа за промяна на формата на управление на страната с президентска република, а 46% са против. 44% от запитаните са отговорили, че биха се включили в подписката за референдума.

Удовлетворението от демокрацията в България е на много ниско ниво - само 24% от българите са удовлетворени. Висок кредит на доверие имат анкетираните към президента - 67%. Не вярват на Народното събрание 87% от респондентите.

45% от запитаните искат разширяване на правомощията на президента, а 49% смятат, че правителството трябва да се предлага от президента, 38% държат то да бъде излъчвано от партия.

71,3 от респондентите пък отговарят, че са гласували през октомври, но днес голяма част от тях не могат да дадат ясен отговор за кого биха гласували на 2 април.

Снимка: "Булфото"

"Това е референдум за свикване на ВНС", подчерта Трифонов, несъгласен с трактовката на медиите, че иска да връща президентска република с допитването. Но посочи, че има немалко държави в Европа с президентско управление.

Трифонов очаква да съберат около към 400 хил. подписа. "На предишния референдум събрахме много повече. Много сложно се събират тези подписи, защото хората трябва да дават информация за себе си. Разбирам хората", коментира той.

Проучването подрежда и партиите, за които хората биха гласували на 2 април на извънредния вот.

Един на всеки четвърти отговаря, че ще гласува за ГЕРБ - 25,3%.

Втори, със 17,3%, са ПП, а ДБ са трети с 11,9 на сто.

Веднага след тях с минимална разлика се нареждат "Възраждане" с 11,7%.

Следват БСП с 10,6%, а ИТН получава 8,5%.

За ниските проценти на ДПС - 3,5%, от партията направиха уговорката, че те са без да се има предвид вотът от Турция и от традиционните за движението региони у нас.

"Български възход" остава под чертата с 2,8%.

По-надолу следват "Изправи се БГ" с 1,2% и ВМРО с 0,7%. За друга партия биха гласували 6,6 на сто от запитаните.

Снимка: "Булфото"

Трифонов коментира, че вярва на данните. "Това е агенцията, която работи в над 90 страни и се съгласиха да работят в България. Това е агенция, която има огромен имидж навсякъде по света, където е работила", обясни Слави Трифонов защо се е спрял точно на тези социолози. В коментар на резултата Тошко Йорданов изказа съмнение дали наистина са били реални резултатите на ИТН на вота на 2 октомври предвид скандала с кодовете на машините в НС между Георги Свиленски и Кирил Петков.

"ИТН ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент с достоен резултат и да направи всичко възможно той да работи", заяви от своя страна Трифонов. Той каза, че партията няма проблем със структурите. "Ще участваме в предизборната кампания с всички възможности и сили, които имаме", добави лидерът на ИТН.

Трифонов не каза дали този път ще се кандидатира за депутат. Но от партията подчертаха, че "тези, които не издържаха теста, са се махнали сами". Тези, които останаха, са доста по-корави". Грешките в листите ще са по-малки, декларира и Тошко Йорданов.

От ИТН не отрекоха следизборни коалиции и отсега поясниха, че това няма как да стане с БСП и "Продължаваме промяната".

"Ние сме по-скоро десни. Беше много сложно с БСП, които са леви, и с ПП, които са много леви. Най-логично е да бъдем по-близки до десните партии", анонсира Слави Трифонов. 

За имуществената декларация

Трифонов коментира и темата за неподадената от него декларация в КПКОНПИ, както и решението му все пак да спази закона. "Органите, които трябва да знаят, знаят, те правят необходимите проверки по абсолютно законен път. И си казах, че е крайно време да постъпя чисто законно, извиних се, направих това. Ще подам декларация, вие ще бъдете свидетели на това нещо", повтори Трифонов.

"Аз мисля, че когато сгреши, е достойно да поиска извинение. Смятам, че промяната на резултата на ИТН на изборите е заради неудовлетворените очаквания на избирателите. Нямаше с кого да се коалираме. Хората явно са разочаровани", добави той.

"А по отношение на сумата, защо се интересувате от това? Когато излезе, тя ще бъде обществено достояние Единственото, което мога да ви кажа, че тя е спечелена пред вашите очи. И аз съм я спечелил с много труд", не отговори Трифонов колко пари има. 

Лидерът на ИТН съобщи още, че първото дело, което води срещу Кирил Петков за клевета, е насрочено за 21 април.

Снимка: Булфото

За Северна Македония

ИТН настоя за връщане на ветото за недопускане в ЕС на Република Северна Македония. 

"Трябва да се върне ветото към Северна Македония, това е единственият път, единственият механизъм, с който можем да въздействаме на антибългарската кампания в тази страна, която придобива чудовищни размери", категоричен е Трифонов.

"Ние бяхме против през цялото време. Нашият външен министър беше заобиколен от НС и от Кирил Петков, който си имаше свой външен министър. И затова вече не е премиер", защити Трифонов Теодора Генчовска в отговор на въпрос дали не чувстват и ИТН част от вината за падането на ветото.

"Министър-председателят беше направил паралелен външен министър, който преговаряше с Република Северна Македония, без въобще да информира нашият външен министър и мен за това, което прави. Това е една от причините Кирил Петков вече да не е министър-председател", обясни Трифонов.

И припомни чия е вината, според ИТН.

"Тези, които свалиха ветото, са политическите партии "Продължаваме Промяната", ГЕРБ, ДПС, "Демократична България" и БСП с тяхното неучастие. Ние нямаме нищо общо - ние бяхме против свалянето на ветото, защото единственият начин да накараме северномакедонците да слушат е като не им пада ветото. Ветото падна заради тези политически партии. Нашият външен министър беше заобиколен от Народното събрание и от Кирил Петков, който си имаше негов външен министър и негова политика по отношение на Република Северна Македония", каза Трифонов. 

"Защо свалих кабинета Петков - мисля, че вече е ясно за много хора", заключи той. "Ние не участваме в сегашната политическа криза. Ако ни няма в парламента, как да чувстваме вина за политическата криза", зачуди се той.

Снимка: БТА

За субсидията

"Аз съм много щастлив, че вие не ме питате защо върнах 4 милиона в държавния бюджет. От тези, които останаха от този един лев, аз ги дарих на семействата на пожарникарите, които загинаха. Плюс тези близо 15 млн. лева, които един мой колега откри, че партиите си ги надписват в субсидиите. Единствените, които не са върнали парите, са от "Демократична България", заяви Слави Трифонов.

Той подчерта, че никоя медия не се е поинтересувала колко пари са върнали в бюджета от субсидията на партията. 

Тошко Йорданов добави, че ИТН не смятат, че субсидията трябва да е 8 лева и продължават да държат тя да бъде 1 лев. "Аз лично не знам къде са отишли тези пари, които върнахме", каза Йорданов в коментар на върнатите от разликата 4 млн. "Смятам, че беше грешка да ги даваме на бюджета", добави той и коментира, че може би е трябвало да помогнат с парите нуждаещи се хора. "Аз така реших", вметна Слави Трифонов по повод съмненията на Йорданов.

Екип от юристи и икономисти на ИТН се опитал да проследи пътя на върнатите пари от субсидията, но това се оказало невъзможно.

Снимка: БТА

За служебния кабинет

Аз виждам много изявления на политици, че властта отива в президента, но той прави това по Конституция. Той няма избор. Президентът се справя толкова, колкото може", каза Трифонов в отговор на въпрос как се справят служебните министри. Той подчерта, че президентът се ръководи от основния закон в страната.

За отношенията с Борисов

"В абсолютно никакви. Нито съм виждал, нито съм чувал Бойко Борисов от много години", каза Трифонов.

Снимка: БТА

За песента за Лена Бориславова

"Това е просто някакъв виц. Имаше един английски сериал по БНТ, в който някакъв човек чукаше Маргарет Тачър, актриса, в нейния кабинет. Това не е особено смешна смешка, но всякакви политици, хора, които са в публичното пространство, трябва да бъдат осмивани. Ако някой се сърди, може да се занимава с друго - в Самоков има картофи, може да си ги засажда", заяви Слави Трифонов.

Той посочи, че в реда на нещата е да има подобни шеги и с него, и с Бойко Борисов, и с Кирил Петков.

"Направили сме хиляди скечове и песнички, никой друг не се е обидил. Аз лично не се засягам, когато ме шаржират. Не знам, може би виждат истината, или може би виждат парапети, де да знам", добави той по повод песента и видеоклипа. Трифонов се сети, че покрай един скеч преди години са се обидили само Надежда Михайлова и Иван Костов.

"Нямам никакъв проблем да застана пред вас и да ви отговоря с любов", обърна се към медиите Слави Трифонов, колкото неколкократно подчерта, че е останал доволен от общуването си с тях, което не се е случвало от около две години.

Снимка: БТА