Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов съобщи, че не е успял да събере достатъчно подписи за провеждането на референдум за промяна на държавното устройство и преминаването от парламентарна към президентска република. За това призна самият той с публикация в профила си във Фейсбук.

Подписите за референдума на ИТН са малко над 145 хил., което е далеч от необходимите 400 000. Трифонов не изоставя идеята и обещава формацията му да работи в посока на промяна на закона за допитването до народа, така че горната граница за изискуемите подписи да не е толкова висока.

"За провеждането на референдум за това да се събере Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, ние събрахме 145 193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света. Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран", обяви Трифонов.

"Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам "сега", защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това, какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива", показа той, че не се отказва от идеята.

"И ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република", убеден е Слави Трифонов.

"Ако бяхме относително нормална държава, примерно - Швейцария, тези подписи щяха да са достатъчни за инициирането на референдуми. Но ние не сме и затова "Има такъв народ" ще работи упорито за промяна в закона за референдумите. Защото според нас пряката демокрация е истинският израз и форма на демокрация", смята лидерът на ИТН.

Той благодари на всички български граждани, които са подкрепили подписката у нас и в чужбина.

"Благодаря ви, вашата гражданска позиция е доказателството, че всичкото това имаше смисъл", пише Трифонов.

Инициативният комитет, начело с лидера на ИТН, започна подписката за референдума на 24 януари и имаше три месеца срок, за да събере нужните подписи.

Това е вторият опит на Слави Трифонов за провеждане на референдум.

На 6 ноември 2016 г. се състоя първият иницииран от днешния лидер на ИТН. Той съдържаше въпросите:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Допитването тогава събра над 2,5 млн. гласа или почти 51%.

ЦИК обаче установи, че не е налице условието по закон, за да стане задължителен за изпълнение и за референдума са дали вота си около 12 хил. избиратели по-малко, отколкото на предходните избори. Трифонов изгуби и съдебната битка, след като ВАС реши окончателно, че референдумът не е задължителен