Докато се стигне до този момент (започването и незавършването) обаче ще бъдат похарчени доста повече от сегашните 3 млрд., изтъкна по bTV бившият енергиен министър.

По думите му централата ще произвежда на 80 евро за мегаватчас при пазарна цена от 40 и опитите за оправдаване на проекта залагат 60-годишен хоризонт, при който той печели само през последните 20 г. А преди това централата трябва да губи пари близо половин век.

"Делът на ядрената енергетика в световното производство намалява. Масово се спират проекти, които се опитват да работят на пазарен принцип. Има проекти само в страни с много съществена стратегическа причина", коментира Трайков

Той отбеляза, че и в Турция, и в Унгария са напълно наясно, че централите им трябва да се субсидират.

Трайков предупреди, че подобен мегапроект у нас може да вкара политическия ни елит във финансова зависимост "от една не твърде демократична страна". "Има хора - и то влиятелни хора, които разбират несъстоятелността на този проект, но не е достатъчно разбирането, трябва да се заеме позиция", посочи ексминистърът.

По повод твърденията, че към 2040 г. България ще има дефицит на ток, той запита защо трябва отсега да решаваме това "уравнение", което ще е актуално след 22 години - при положение, че АЕЦ се строи много по-бързо. Трайков допълни, че бъдещето е другаде - в компютризирани и децентрализирани мрежи, енергийна ефективност, системи за съхраняване на енергия и новите ВЕИ проекти, които вече предлагат ток на четири пъти по-ниска цена от заложената за "Белене".

"В България дефицит може да се получи само ако умишлено затворят 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и въглищните централи не си мръднат пръста да ги спасят", изтъкна Трайков.

Той отбеляза, че при преговорите с евентуални инвеститори ще си проличи какъв "подсладител" ще поискат те.

"Откъде да знаем, че "Козлодуй няма да бъде затворен набързичко, за да има място за "Белене"? Откъде да знаем, че няма да ликвидират въгледобива и производството от тецове?", запита Трайков.

"Имам чувството, че отново живеем в 2008 г. - енергетиката отново се управлява от Първанов и Овчаров, а пък Бареков ще прави сутрешно предаване. Направили сме един голям кръг, стигнали сме донякъде, видели сме, че може и да е по-добре. Но когато в Европа се разколебаха малко нещата и в демократичния свят бързаме да сме първите, които ще скочим в тоталитарното блато. Това за мен е чист провал на всички политици от моята черга, които се опитахме някак си да обясним и да получим подкрепата на хората, че това не трябва да се случва", коментира Трайчо Трайков.