Трайчо Трайков: „Белене” няма как да се случи, но ще го платим

АЕЦ "Белене" няма да се случи - ще го разрешат, ще го започнат, но няма да го завършат - така смята Трайчо Трайков и заподозря, че може да затворят АЕЦ "Козлодуй"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трайчовците да обяснят заща Белене и сеизмична зоно , а румйнската АЕЦ на Чернаа вода не е? Освен това мамалигарите май построиха още 2 блока?

Тоя има кротък вид! Ша му го нацепа така, че да му фръкнат очилата!?

А на този суяк колко сме платили до сегааа? ...

Тоя е абсолютен лобист. Преди години, като беше министър, поръчаха суперскъп анализ на някакви си велики енергийни анализатори /някъде 270 млн евро ми се въртят в главата/. Резултатите така и не бяха оповестени, а той непрекъснато скачаше, че няма смисъл да се строи. Защото тогава от Козяк казаха, че няма да се строи с руски реактор. После дойдоха Уестингхаус, но помня много добре, че поръчаният анализ за инвестицията не беше оповестен, което ме навява на мисълта, че резултатът не е устройвал управляващите. Сигурна съм , че резултатът е бил в полза на Белене. Енергетиката се планира 60г напред. Белене е започнат още преди 89г и почти беше довършен. Считаше се за най-добрия проект за тогава и никой не оспорваше необходимостта му. Напротив. Помним режимът на ток, а преждевременното затваряне на блоковете на Козлодуй , също утежнява енергийния ни резерв.

След това скри доклада с проучването, а сега ходи по телевизиите и всява паника сред хората. "Има нещо гнило в Дания...."

Странно е едноклетъчните кафяви организми от форума да наричат един образован и умен човек дебил...

Ти си фан, бе! ..фани се..

Ако това безумие бъде построено (което е силно съмнително), аец козлодуй със сигурност ще трябва да се затвори преждевремено, въпреки че там са наляти стотици мильони за модернизация, тъй като няма на кой да се продаде всичката тая енергия. Да не говорим, че цената няма да е 80 за мвт. Цената ще бъде над 100, каквито са цените и на няколкото други други аец-а, които се строят на други места. Всичко това ще излезе от джоба на данъкоплатеца. Честито на всички, които ще продължат да живеят тук.

Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша? Важно е какво влиза в джобата на продажниците, а не че окончателно ще затрият България.

Всичко е "батко и братко" да краде от държавната НЕК....както при БДЖ

Поредният лобист от дружинката на оня б....ук Костов!

Слушах го вчера по ТВто. Пълен дебил. Ризова трябваше да му задава въпроси, като на 5 годишен...

Този е на нивото на Плевнелиев, освен, че е с дебилно мислене, ами и не може едно мнение да докаже. Ама те там, в Америка за България, който слушка, той ще папка.

Тоя е уникален зубър и дибил:)

Махнете го този. И той играе наа..,,Син кит,,!

Вие седесарите, Трайчо направихте каквото трябва! Съсипахте България! Сега няма нужда да давате акъл кое е добро и кое е лошо!

Що сичкото седераст са кухи лейки.

Много добре, Трайчо!Ами тогава, платете го! ВИЕ! Щом настоявате...

Oshte edin predstavitel na okupacionnata administraciya sa opitva da ni balamosa

ДАНС трябва да си свърши работа и за такива форми на корупция, да има сериозно наказание.... Трайчо определно го удря на чуства , определно е корумпиран от някой .....

Тъпойчо да не се притеснява, той само е лапал народна пара на държавна софра, нищо не е плащал.

Няма, няма и се появи някой от пионерите-гробари на България, за които е много важно България да е производствено и стоково зависима от чужди, пиратски икономики. Защото иначе те самите няма да живеят в охолство. Няма да могат да правят помпозни плагиатски еснафско-снобски сватби...

Трай си бе Трайчо .И тебе те видяхме колко струваш.

От малоумници като Първанов, Румен Петков,Очаров и сие България страда.Трайчо говори истината.

Браво Трайчо кажи им го на простите българи дано го асимилират.

Комунистите са клептомани , ГЕРБ също.Алчни за пари и това е всичко.

Белене няма да бъде построен, просто няма как да стане, само едни пари ще се харчат.

Трайков е прав и казва чистата истина, която българите трябва да проумеят.

Трайков е прав и казва чистата истина, която българите трябва да проумеят.

всичко е на провала - без значение какво. де тоя късмет да беше емигрирал да проваля някоя чужда държава, ама не.

Ами всеки иска гаранции от държавата. Кой инвеститор ще даде едни пари , за да излезе на зелено след 20- 30 години. Всеки иска да излезе на печалба а ако няма гаранции явно няма да е на печалба. Как държавата ще изкупи ток, който няма да продаде. То това да са тухли или консерви. Инвеститорът иска гаранции държавата да покрие бъдещите загуби. Ама сега комунягите ще кажат не е вярно, това е бъдещето, ще се продава ел. енергията овчето стадо бълнувайки по дядо Тодор ще бъде приспано. После защо социалната пенсия била 100 евро. Така Р.Овч ще ви се смее в лицето, Първаноглу ще си ходи по ресторантчетата, Бялата Златка ще си вее гащите и той а пенсионерите на хляб с боб.

Комунягите стават рано и дават мнения по форумите! Станаха страшно много напоследък в тази страна! Може би свестните напуснаха България?!

Вярно! С Борисов начело АЕЦ"Белене" никога няма да се случи! За радост на Трайчо и на другите родоотстъпници!

за съжаление е прав....че няма да се построи е 100% ясно по много причини - политически и най-вече икономически, но...поредното "размразяване" на проекта се прави за да се започне нов грабеж. Един хубав ден ще се окаже, че са похарчени повече от необходимото за построяването на централата средства, но...централа пак няма да има:)

243Win

Трябва да си много тъп, за да мислиш, че може да съществува какъвто и да бил проект, който произвежда продукт на 2 пъти по-висока цена от пазарната. Да го кажем другояче, че да разберат разните там патрЕоти, комуноиди и обикновени тъпунгери: ще си вложите ли парите в баничарница, в която не можете да продавате баничките по-евтино от 2 лева, при положения, че всички други продават на левче?

Абе може, може...ако разхвърляш по 1 лев на баница на целия квартал ежедневно задължително да плаща за 50 години напред...сметката се връзва:))

А бе те и украинците предсказваха че Кримския мост няма да го бъде , но....Така че Трайков , трай си и гледай!

нещо по-малоумно като приме рне можа ли да измислиш? и децата на правнуците ти ще плащат сметката за този АЕЦ Белене...

аеца е нещо,което може да се самоизплаща и то много по бързо и лесно от всичкото саниране ,което лапна не милиарди до тук. А ако зимата е студена пак ти трябва ток ,дори като имаш изолация.. Има идиоти тук ,но не е Спеца.

не те бива в "светването"...слабоумен си и очевидно неграмотен и нискообразован. Дори няма нужда да се коментира тъпотията, която си надраскал... аец, маец...няма значение какво строиш..ако е на 3 пъти по-висока цена от нормалната, ако продукцията му поради този факт е 2 пъти по-скъпа от пазарната....няма как да го изплатиш , да не говорим за печалба....има смао един начин - потребителите плащат за лукса да си имаме втора аец, парите от построяването на която са отишли в джоба на Р.Овч. и още двама трима. А как плащат потребителите ? Лесно - в сметката за ток всеки месец....в продължение на 50-60 години...това е простьо положението!

естествено, че ще се самоизплаща! никой не го оспорва това! но "самоизплащането" ще се прави от потребителите на ток и то при цена на тока поне 2 пъти по-висока!

“Трайчо Трайков: „Белене” няма как да се случи, но ще го платим” Трайчо, ясно е на всеки, който не е пълен олигофрен, че няма как да се случи, както едва ли има к някакво съмнение кой пак ще го плати, нали точно затова се прави пак този цирк!

трайчо и ивчо май са се хванали за ръце а ? дружно за US бонуси ще дефилират и на жендър пазара/парада :) тяхната група - дребния полицай и брадатия съдия, адвокатката раднка са най-известните ядрени специалисти тук, специалисти по US интереси с US бонуси.

Хареса ми коментарът му по повод негов отказ да подпише допълнителен анекс към договора за Белене за още над 2 милиарда. Трайков каза, че в денят, когато е отказал да го подпише, по коридорите на министерството са се чували истерични викове на руски :)

роско, да харесваш очилати толупи като тоя.

като цяло , въпреки че ще бъде много , много скъп проект , допълнително оскъпен може би двойно от първоначалните разчети , АЕЦ Белене не би бил проблем да се реализира , важнотое е да има политическа воля , а пари ( дори да са много ) ще се намерят . Обаче под каква форма - единият вариант е държата да го строи , но това ще е голямо натоварване и сигурно ще се проточи. Другият - чрез инвеститор , примерно китайски както се говори , да налее парите , вероятно ще възложи на Росатом изграждането ( като подизпълнител , логично е ) , въпроса е как ще се подели собствеността. А после става сложното - как ще се избиват тия вложения , имам чувството че едва ли не всички българи си мислят , че като се построи белене и почне да бълва евтин ток ( като себестойност ) ще падне и цената на тока и ще цъфнем и вържем. ТОВА ПРОСТО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ. Евтината себестойност е ясна , но е безсмислено ако нямаш реализация на мощностите и не го продаваш на приемлива ( пазарна ) цена. В момента нямаме дефицит на ток в България т.е трябва да се търсят пазари , което просто си мисля че няма как да се получи. На кого от съседите ще продаваме , и то колко като обем и НА КАКВА ЦЕНА ? Никой не е приритал наоколо.......Основният плюс все пак би бил , че наистина ще имаме добра енергийна независимост и ще посрещем закриването на АЕЦ Козлодуй , макар че няма да е хич скоро...има време докато му изтече ресурса ( а и може да се удължи с добра рехабилитация ). Евентуално може би ТЕЦ-ове ще бъдат жертвани.....не знам , но ми се струва , че малко на юруш се тръгва , ама то няма и к'во да му мислим май при усложие че имаме ДВА РЕАКТОРА дето ще си ги гледаме как ръждясват иначе.

Общо взето си казал верни неща, но това за "евтината себестойност е ясна"...е много далече от реалността. както и самият ти отбелязваш, цената за построяването, която дори при сегашните разчети е много висока, а абсолютно сигурно ще нарастне поне 2 пъти! Поне! Няма инфраструктурен проект в България, който да е построен в рамките на проектната стойност! Та...при тази вече гигантска цена за построяването е абсолютно невъзможно себестойността да е ниска. Тя не само, че няма да е ниска, тя ще е изключително висока. Цената на инвестицията се включва в първо, преди всичко останало в цената на производството. При така очертаващата се цена на централата, за да може все пак да се изплати в обозримо бъдеще, цената на произвежданото електричество ще бъде в пъти над цените на тока от други източници. Цената на централата, която поне в 50-60% ще замине в джобовете на няколко души, ще бъде платена от целия народ през сметките за ток!

аз говорех за себестойността ( не знам точно как и викат ) , която се формира на база текущите разходи.....без да се включват милиардите за построяване ( които ще се покриват от печалбата , ама май за 40-50 год. , то май и живота и е толкоз). Но без държавна гаранция да се изкупува тока и то на пазарна цена , че и по-висока , не виждам как ще се изплати въобще.В един момент , за да се оправдае този воденичен камък , ще почнат да се затварят ТЕЦ-ове , а може би бързо ще се пенсионира и АЕЦ Козлодуй

Площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ в България с Постановление № 9 от 20 март 1981 Аве трайчо оказва се, че АЕЦ не може да бъде построен в България вече 37 г. и това при положение, че при бай Тошо беше свършена над 60% от работата. та викаш рано е да мислим за след 22 г. ,а? А знаеш ли, че лиценза на 5 блок на АЕЦ е за 10 г. и вече тече?“ а знаеш ли, че 6 блок изобщо няма нов лиценз и дори да получи пак ще за 10 г. къде ги видя тия 22 г. изобщо и как се покриват тези 22 от поне 37 нужни да се започне нещо?

французите строят от 0 до пуск на реактора за 3 години :)))

това на картинка ли? Ние от доста години чакаме франсетата да си довършат един реактор ,които отдаавна започнаха при нас и нещо не им се получава и все за още пари говорят а са надскочили двойно първоначалната цена. С руснаците и техните реактори нямаме такива проблеми , нито със старите, нито с новите блокове. Пази боже франсе да ти строи!

"По повод твърденията, че към 2040 г. България ще има дефицит на ток, той запита защо трябва отсега да решаваме това "уравнение", което ще е актуално след 22 години - при положение, че АЕЦ се строи много по-бързо" Този тъп ли е или да?! Много ясно, че отсега трябва да се действа стратегически, а не чак като дойде дефицита на ток, защото централата не е къща, която да построиш за една година. Умните и развити държави предвиждат и действат отрано по такива стратегически въпроси, а не при свършен факт, както си мисли Таратайчо.

Умните и развити държави решават проблемите отрано, защото имат пари, а имат пари, защото са умни и развити. Ние сме тъпи и недоразвити, а и нямаме пари точно по тази причина, така че трябва да се ориентираме към съответните енергийни източници: дърва, стари автомобилни гуми, стари мебели и дограма, парцали и употребявани клечки за зъби.

Марш в затвора, предател !

Помогнете на либерасткия джендър - ще се задуши от злоба ! Трайко оф, слузеста мазна соросоидна лой си - казвам ти го експертно като прасе.

В биографията на Трайчо пише: "Политиката на Трайчо Трайков като министър на икономиката, енергетиката и туризма се концентрира върху енергийните въпроси, и особено отстояването на българските национални интереси спрямо политиката на Русия. Трайков настоява за добри цени за България на газта в преговорите с Газпром, диверсификацията на източниците на енергия и евентуално построяване на АЕЦ „Белене“, но със съвременна техника и неруски капитали. С това той се противопоставя открито на политиката, водена от неговите предшественици и широко пропагандирания от Георги Първанов „Голям шлем в енергетиката“, имащ за цел да свърже България с Русия за десетилетия напред.[" Оценката на Уорлик говори повече от красноречиво за това на чий интерес служи Трайчо: „Подалият оставка Трайчо Трайков е действал винаги в интерес на българските граждани, а напускането му ще е загуба за българското правителство." А когато вицето на кандидат-президента Трайчо определи Русия за по-голяма заплаха от ИД, останах без думи... Кристалина пък намекна за покана на ИД в ООН; И продължавме да се дивим и на дипломати като Апостолова... .. Не искам да гадая дали ще завършат "Белене", но Трайчо, чията баба била "ятаче на Яне Сандански" / цитат на Трайчо/, е завършен продажник на родовата си памет.

В добавка - от разкритите по официални искания документи в САЩ става ясно, че още преди САЩ да обявят инициативата за шистов газ, Трайков и министерството му са обещали коцесия за проучване и добив на шистов газ на Шеврон в Добруджа и са подготвили необходимите документи за "търга". Отличник е Трайчо. По продаване на България.

що си мислиш, че вие продажните парцали сте вечни и ще ни налагате глупости до безкрай, а? Всяко нещо има граници, а вие отдавна вървите по много тънък лед и не преставате да скачате по него СРЕЩУ Н АРОДА СИ! В един момент няма и да рабереш и ще си под леда и ще се окаже ,че даже не знаеш да плуваш ,отворко!

Трайчо, не лъжи! Гледайте видео в ютюб с ІD bLsEarNDzto Какво ще видите доказано там - ето само някои моменти: в световен мащаб токът, произведен от ВЕИ, е в пъти по-евтин от този произведен по същата технология у нас. Докато цената на “зеления ток” в Европа към момента е около 50 евро, то у нас цената на ВЕИ тока е четири пъти по-висока. Нещо повече, оказва се, че НЕК изкупува пет пъти по-скъпо електрическата енергия произведена от родните ВЕИ, в сравнение с тока произведен от така наречените Американски ТЕЦ, за които периодично се вдига шум от политици и медии. И това не е всичко, скандалното в случая е, че цената на тока предлагана на Българската енергийна борса е седем пъти по-висока от тази на тока произведен от ВЕИ. В крайна сметка се оказва, че плащаме по-високи сметки за ток и заради ВЕИ сектора.

Е... Трайчо, ако не може да лъже, трябва да млъкне, баси...

а ти ако не можеш да разсъждаваш също трябва да млъкнеш

Откъде го изкопахте тоз ге*й бе, маймуни?!

Един от малкото разполагали с реална власт и опитал се да итръгне Българиа от руската енергийна хватка. Или поне да я разхлаби. "Отсвирен" по най-долен начин от "про-европейския" Бойку - ясно в интерес на кого. Нормално да е недолюбван от поддръжниците на БКП-ейските производни (герб, бсп).

Ако бяхме нормална държава, платените от запад кречетала щяхте да правите ДВОЙНА норма в Ловеч, че да си изкарате пари с труд!!!

"Ако бяхме нормална държава ..." + "ДВОЙНА норма в Ловеч". Това трябва да са някакви руски разбирания за нормалност.

този експерт не е ли подсъдим. За някакви далаверки, докато беше министър.

Ами колкот Ненчев пробваха да го осъдят и не успяха толкова и Трачйо. Е, имаше и жертви- Иванчева и т.н.

Като ги гледам тези юнаци от съвременния "елит" и ми се приисква нов 9-ти септември. И тоя мършояд отговаряше за икономиката на България. Добре, че го уволниха сравнително навреме.

То, пък от ДС управляват вече 75 години. Трайчо е само бушон. Срокът на годност обаче все някога идва.

Трайчо, прав си за провала на политиците ! Много е голям. Доста по-голям отколкото допускаш . . .

ВЕИ едва ли ще компенсират изцяло,има паркове в места където не са ефективни,но смучат субсидии.Соларите също работят през определен период,но е странно защо АЕЦ Козлодуй не работи на пълноценно ,при по евтина енергия и изнася на ниска цена.Т.е. няма къде да се продава , търси се по ниска цена.Но бъдещето не е в рисковите АЕЦ които често замърсяват с радиация и са една от причините за раковите заболявания,а енергията от водород, която вероятно скоро ще бъде икономически изгодна ,а ядрените скъпи ,безполезни и вредни

Я как се е разревал трайчо за въглищата и ТЕЦовете?! Що така реве трайчо за най-мръсните производства?! Българите не трябва да забравяме, че имаме такива богатства, като иво минджев (дето се е изтъпанил до трайчо), ваню костофф, мартин димитроф и пр. светила, който имат едно уникално качество - да защитават само идеи, които са изключително вредни за България. Затова трябва внимателно да слушаме какво казват и винаги да правим точно обратното.