Много е лесно да не правим нищо с това, което имаме, но какво предлагат да направим с него. Не се ли интересуват каква ще е енергийната сигурност на страната в следващите години, каза пред журналисти Петкова. Според нея гаранцията за успех на всеки проект е разписването на ясни параметри и правила.

Министърът изрази задоволството си, че енергийната комисия в НС единодушно е одобрила възобновяването на действията по проекта за АЕЦ "Белене".

За да се стартира процесът на търсене на инвеститор и преговори, трябва Министерският съвет да отмени решението си от 2012 г., с което наложи мораториум върху строителството на централата.

Очаква се утре НС да гласува и да подкрепи действията на МС по размразяване на проекта.

Петкова напомни, че това дали ще се строи нова енергийна мощност е решение изцяло в правомощията на правителството.

Министърът изрази увереност, че проектът "Белене" може да е най-напред от други подобни в региона, ако стартира до една година.

Имаме лицензирана площадка, оборудване, необходимите документи, нотификация от ЕК, избори предимствата Петкова.

Тя допуска до 31 октомври да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор и да бъде структуриран проектът.

Петкова припомни позицията на кабинета: проектът ще се развива пазарно, по него няма да се издават държавни гаранции и няма да се сключват дългосрочни договори за изкупуване на тока.

По-рано от бизнеса предупредиха, че не виждат в тези условия "публично заявена изрична забрана на преференциално ценообразуване" и ред други забрани.