Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши да разпусне федералното правителство, ако не подкрепи неговата имиграционна политика, както и искането му за изграждане на гранична стена. Той обаче остава отворен за разговори с Конгреса по този въпрос.

"Винаги оставям отворена вратата за преговори", каза Тръмп по време на пресконференция с италианския министър-председател Джузепе Конти в Белия дом, предаде БНР.

До края на септември Конгресът трябва да одобри разходите за имиграционната политика на президента. Финансовият пакет включва и 25 милиарда долара за изграждането на защитна стена по границата с Мексико.

"Ако не вземем мерки за укрепване на граничната сигурност след толкова години вътрешно-политически преговори, тогава не бих се поколебал да предприема разпускането", коментира Тръмп.

Опонентите му смятат, че президентът втвърдява политиката си, за да осигури повече гласове за републиканците на предстоящите междинни избори.

Освен изграждането на стена, администрацията иска да премахне и така наречената "верижна миграция", която позволява на роднините на имигранти да дойдат в страната, включително и по програмата за разнообразяване на населението - така наречената лотария за зелена карта.

Намеренията на Тръмп са да изгради нова имиграционна система, "основана на заслуги".

Американският президент похвали новия италиански премиер Джузепе Конте за твърдолинейния подход на страната му към имиграцията, предадоха световните агенции и БТА.

Тръмп отбеляза, че Италия е заела много твърда позиция за границата и другите европейски страни би трябвало да последват примера й по миграционните въпроси.

"Това е човек, който върши страхотна работа", каза президентът за Конте.

При новото правителство Италия настоява Европейският съюз да приеме десетки хиляди мигранти, пристигащи през Средиземно море всяка година.

"Много съгласен съм с това, което правите по отношение на миграцията и незаконната имиграция, а дори и законната имиграция", заяви Тръмп пред италианския премиер.

На снимката: Мария държи 4-годишния си син Франко след пристигането му на летището в Ел Пасо, Тексас, на 26 юли. Двамата бяха разделени за повече от 6 месеца, след като влязоха в страната