След 100 дни предстоят едни от най-важните избори в историята на Съединените щати. През ноември избирателите ще дадат отговор на въпроса - ще получат ли демократите мнозинство в Камарата на представителите и в Сената или републиканците ще удържат преимуществото си.

Според законите в САЩ, ще се смени изцяло Камарата на представителите - 435 места, и една трета от Сената, в който заседават 100 сенатори.

Засега всички кандидати са категорични-основна тема на дебатите за ноемврийските избори ще е президентът Тръмп и неговата досегашна политика, анализира "Гласът на Америка".

Самият Тръмп вече се включи в предизборната кампания, като призова своите привърженици на митинг в щат Монтана да участват активно в изборите.

"Няма да отстъпим, няма да се предадем и никога няма да капитулираме. Ще вървим напред към победата", каза той.

Демократите също водят активна кампания. Сенаторът Бърни Сандърс, който бе кандидат за президент през 2016 година заяви, че особено важна е битката за Камарата на представителите.

"Изходът от борбата ще се реши от изборите в 1-2 окръга. Ако вие направите всичко по силите си, то това ще станат избори, които ще имат значение не само за Америка, но и за целия свят", заяви той пред свои привърженици в щат Канзас.

На демократите са необходими допълнително около 20 места, за да имат мнозинство в Камарата на представителите и само две места повече, за да доминират и в Сената.

Статистиката също е на страната на демократите, както и първите допитвания до общественото мнение. Изборите в средата на всеки президентски мандат са благоприятни за опозиционната партия в САЩ и по-лоши за управляващата от Белия дом партия. А сега президент е Тръмп, срещу който има сериозни негативни настроения.

И демократическата, и Републиканската партия разглеждат изборите през ноември като своеобразен референдум за политиката на президента.

Експертът от Институт "Брукинг" Илейн Камарк смята победата на демократите за сигурна.

"Въпросът е ще има ли демократична вълна или ще бъде демократично цунами. Днес никой не би могъл да прогнозира дали те ще получат допълнително 5 или 30 места в Камарата на представителите", казва тя.