Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна тази вечер в Белия дом българския премиер Бойко Борисов, който е на официална визита във Вашингтон. 

Борисов трябваше да изчака 15-20 минути преди да влезе, но въпреки че не бе предвидено, Тръмп покани медиите в началото на разговора им на четири очи в Овалния кабинет. 

"Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят тук, те са чудесни хора", каза американският държавен глава, като подчерта, че се радва да приеме Борисов.

"Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", каза още Тръмп, цитиран от БНТ и БТА.

"България е за пример на Германия и трябва да им кажете на тях, че разходите ви за отбрана са над 3% от Бругния вътрешен продукт (БВП)", с тези думи пък се обърна той към Борисов по повод факта, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто от БВП след покупката на осемте американски изтребителя F-16.

Снимка: AP/БТА

"България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света", каза още президентът.

От началото на мандата си през 2017 г. Тръмп опитва да накара останалите държави в НАТО да вдигнат разходите си за отбрана до 2% от БВП, а Германия е един от основните противници.

Снимка: AP/БТА

Според американския президент е възможно да се говори за отпадане на визите за българи - тема, която Борисов заяви, че ще постави на срещата им.

"Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим", обеща Тръмп.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие, заяви от своя страна Бойко Борисов.

По-късно, след като срещата продължи без медиите, двамата са са разговаряли за взаимодействието между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Двамата са обсъдили и сътрудничеството в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Премиерът е заявил, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочил стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. 

"Изключителна чест и привилегия бе да гостувам в Белия дом - символ на свободата и демокрацията. Днешната ни среща с президента Donald J. Trump е от голяма полза за развитието на стратегическото партньорство между България и САЩ, което аз високо ценя", написа след срещата българският премиер във Фейсбук профила си.

Още срещи на българския премиер във Вашингтон

По-рано Бойко Борисов участва в церемония в Националния гробищен парк "Арлингтън", а след това подари на местния музей кортик с образа на Св. Георги.

"Тук, на това място човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът. В залата за експозиции има и много исторически неща, свързани с България", заяви Борисов.

Българският премиер подари на музея към парка кортик

Снимка: Министерски съвет

След това министър-председателят проведе срещи и с ръководителите на Международния републикански институт (IRI) Даниел Туининг и на Националния демократичен институт (NDI) Шари Браян, съобщиха от правителствена информационна служба.

В началото на разговора си с Туининг премиерът отбеляза, че многозвездните генерали, участвали в церемонията в Националния гробищен парк "Арлингтън", с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в "Ново село".

С Даниел Туининг от IRI

Снимка: Министерски съвет

"Стана ми драго, защото те познават България толкова добре, истински военни партньори. Надявам се и в икономическата, и във външнополитическата, и в енергийната сфера след малко с президента Тръмп да надградим нашите отношения", изтъкна българският министър-председател.

"За първи път посетих България, когато страната ви кандидатстваше да се присъедини към НАТО. Бях със сенатор Джон Маккейн и още тогава знаехме, че България ще бъде чудесен съюзник в НАТО. Оказахме се прави", заяви президентът на Международния републикански институт Даниел Туининг. Той подчерта, че в момента има много заплахи в Европа, затова се радва, че България е член на НАТО и съюзник на САЩ.

"България е лидер да помага на другите балкански държави", каза още Туининг. Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема на форума ще е борбата с екстремизма.

В този контекст премиерът Борисов го информира, че догодина България ще бъде домакин на Процеса "Акаба". "Преди месец с краля на Йордания се разбрахме, стиснахме си ръцете - в София ще проведем и двата процеса - за контратероризъм и контраекстремизъм", акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът благодари на IRI за ползотворната съвместна работа, която дава своите добри резултати. В хода на срещата бе поставен акцент върху значимостта на демократичните ценности за развитието и просперитета на всяко гражданско общество.

"Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци", заяви пък Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт.

И с Шари Браян от NDI

Снимка: Министерски съвет

Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.

Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.

Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г.